Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Symphyandra cretica

 

 

Norsk navn :    Kretaklokke

Syn.:                  Campanula cretica

Tilhører :          Klokkefamilien  —  Campanulaceae

 

Symphyandra cretica  vokser i et begrenset område i det østlige Middelhavsområdet, hovedsakelig på det vestlige Kreta. Voksesteder er fjellsider og fjellskråninger,  elvebredder og andre tørr og solrike steder opp til 1700 moh. Det finnes underarter, men vi kjenner ikke til noen hageformer. Kretaklokke ble første gang beskrevet i 183o av den fransk-sveitsiske vitenskapsmannen med det imponerende navnet Alphonse Louis Pierre Pyramus de Candolle (23.10.1805 – 4.4.1893). Vi kjenner ikke noe norsk navn, så vi foreslår ut fra utbredelsesområdet : Kretaklokke.

 

Klumpplante med tuet vekst og overhengende blomsterstengler. Danner første året en kraftig bladrosett. Bladene er matt grønne, forholdvis hjerteformet og med en «bølgete» kant.  Bladene er friske og grønne tilnærmet hele vekstsesongen. De er vintergrønne og de tåler mye kulde. Blomsterstengelen er overhengende. Høyde 20 – 40 cm. Rota er ei pælerot. Dør etter blomstring.

 

Blomstrer om sommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 juni og varer tilnærmet til frosten kommer. Blomsten er himmelblå, middels stor, klokkeformet og hengende.  Blomstene sitter tett på de tynne  blomsterstenglene. Utrolig blomsterrik.  Dør vanligvis etter blomstring, men Kretaklokke setter mye spiredyktig frø og småplanter dukker opp enkelte år i slike mengder at det kan bli ugress.

 

Våre planter trives godt  i ei næringsrik og lett fuktig jord som inneholder mye sand og grus.  Jorda bør være nøytral til ei lett kalkholdig PH 6,5 -7,8.  God drenering er viktig. Stående fuktighet om vinteren bør unngås på grunn av mulighet for råte.  Mager jord gir kompakte planter, mens mere næring gir store og frodige planter med utrolig mange blomsterstengler.

 

Hardfør. Vi har ikke hatt noe sykdom eller plager på Kretaklokke. To-årig og det vil vanligvis være mer enn nok av frøplanter som kan erstatte den gamle.

symphyandra cretica

Skissetegning fra 1830.

 

Symphyandra

Planteslekt