Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Symphyandra hofmannii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Norsk navn :    Elfenbensklokke

Syn.:                  Campanula hofmannii.

Tilhører :          Klokkefamilien  —  Campanulaceae

 

Symphyandra hofmannii  vokser over et store område i det tidligere Jugoslavia, fra Serbia og Bosnia og  ned til Montenegro. Vokser i den tempererte delen av de Dinariske Alper. Voksesteder er fjellsider og fjellskråninger, lysåpen skog, elvebredder og gressenger hvor jorda er passe fuktig og næringsrik.  Vi kjenner ikke til noen underarter eller hageformer. Vi kjenner ikke til noe norsk navn. Den heter Elfenbensklocka på svensk og det navnet passer godt til blomstens farge.

 

Klumpplante med  opprett vekst. Danner første året en kraftig bladrosett. Bladene er grønne, forholdvis store , tannete og lansettformete. Bladene er friske og grønne tilnærmet hele vekstsesongen. De er vintergrønne og de tåler mye kulde. Blomsterstengelen er opprett og sterkt forgreinet. Høyde 30 – 60 cm avhengig av voksested. Rota er ei pælerot.

 

Blomstrer om sommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 juni og varer tilnærmet til frosten kommer. Blomsten er hvit, middels stor, klokkeformet og hengende.  Blomstene sitter tett på den kraftige blomsterstengelen. Utrolig blomsterrik.  Dør vanligvis etter blomstring, men Elfenbensklokke setter mye spiredyktig frø og småplanter dukker opp enkelte år i slike mengder at det kan bli ugress.

 

Trives godt  i ei næringsrik og lett fuktig jord som inneholder mye humus.  Jorda bør være nøytral til ei lett kalkholdig PH 6,5 -7,8.  God drenering er viktig. Stående fuktighet om vinteren bør unngås på grunn av mulighet for råte.  Mager jord gir kompakte planter, mens mere næring gir store og frodige planter med utrolig mange blomsterstengler.

 

Hardfør. Vi har ikke hatt noe sykdom eller plager på Elfenbensklokke. To-årig og det vil vanligvis være mer enn nok av frøplanter som kan erstatte den gamle.

 

 

 

 

Symphyandra

Planteslekt