Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Anemonopsis macrophylla

anemonemonopsis-1

Norsk navn :  Porselensanemone

Syn.:                 Actaea macrophylla

Tilhører :         Soleiefamilien  —  Ranunculaceae

 

Viltvoksende i et begrenset område på den japanske øya Honshu i de områdene som har det som kalles kjølig temperert klima. Vokser i lysåpen skog og krattskog på lett fuktige gressbakker som om vinteren er dekket med snø. Det finnes hageformer. Porselensanemone ble første gang beskrevet i et tysk tidsskrift i 1845 av den tyske botanikeren Phillipp Franz Balthasar von Siebold (17.2.1796- 18.10 1866). Siebold er spesielt kjent for sine samlinger av japanske planter. En rekke planter har fått navn etter Siebold.

 

Klumpplante med opprett vekst. Bladene er mørk grønne, hånddelte og 3-5 fliket. Med tanke på at det er en anemone, så er bladene store. Bladene er friske og grønne tilnærmet hele vekstsesongen. Rota er ei trevlerot og noe vedaktig. Blomsterstenglene hever seg høyt over bladverket og planter som trives kan gi mange blomsterstengler.

 

Blomstrer på forsommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 25 juli. Den blomstrer ganske lenge. Er høsten frostfri kan vi finne blomster helt ut i september. Porselensanemone har  flere blomster på hver stengel og det tar lang tid før alle knoppene springer ut. Knoppene er runde og lillafarget. Fargen på kronbladene kan variere noe fra helt hvit til kremfarget og de indre skålformete kronbladene er blålilla. Høyde i blomstring minst 60 cm.

 

Trives godt  i ei jevnt fuktig og noe næringsrik jord som inneholder mye humus. Våre planter står i gammel, ubehandlet barskogsjord med en PH mellom 4,5 – 6,0.  Stående fuktighet om vinteren må unngås.  Vi glemte å dekke en høst, men det gikk forbausende bra. Siden har plantene ikke vært dekket på tross av at vi plages med mye vekslende vinterregn og  barfrost.  Årsaken er trolig at voksestedet ligger i skrånende terreng mellom bladfellende azaliaer.  Det gir sol tidlig vår og lys skygge resten av sommeren mens alt overflødig vann renner bort. Vi har ikke erfaring med om Porselensanemone tåler omplantning. Formeres ved ferske frø som i potter og pottene står ute hele året slik at de utsettes for vekslende vær. Pottene må stå i flere år da spiringen går tregt og frøplantene er små og uanselig. Frøplantene vokser sakte de første årene og de bør derfor ikke ompottes for tidlig.

 

Hårdfør. Vi har hatt Porselensanemone i mange år og det har ikke vært skader eller sykdom. Det kan være fordelaktig å dekke Porselensanemone på steder med ustabile vintre og vinterregn.

 

Anemonopsis

Planteslekt