Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Campanula latifolia Alba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Norsk navn :    Storklokke

Syn.:                  Campanula brunonis, Campanula eriocarpa,

Syn. :                 Campanula macrantha, Campanula urticifolia,

Syn. :                  Drymocodon latifolium, trachelioides latifolia

Tilhører :          Klokkefamilien  —  Campanulaceae

 

Campanula latifolia  vokser over et store område i det tempererte Europa og  det vestlige Sibir nord for Himalaya. I Norge finner vi Storklokke over store deler av landet nord til Harstad.Vokser i fjellsider og fjellskråninger, lysåpen skog, elvebredder og gressenger hvor jorda er passe fuktig og næringsrik. Det finnes underarter og hageformer. Storklokke er en pen plante i et stort staudebed eller foran busker. Det fortelles at Storklokke var en viktig matplante i gamle dager og den er omtalt i eldre skrifter. Campanula latifolia Alba er en naturlig variant som du finner viltvoksende.

 

Kraftig klumpplante med en omfangsrik, opprett vekst. Høyde når planten er i blomst ca. 100 – 130. Storklokke tar stor plass. Bladene er grønne, forholdvis store , tannete og lansettformete. Bladene er friske og grønne tilnærmet hele vekstsesongen. Blomsterstengelen er opprett, noe håret og ikke forgreinet. Rota er ei pælerot.

 

Blomstrer om sommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 juni og varer lenge. Blomsten er middels stor, klokkeformet og oppovervendt. Hovedfargen er en blå nyanse. Blomstene sitter tett på den kraftige blomsterstengelen. Utrolig blomsterrik. Storklokke setter mye spiredyktig frø og småplanter dukker opp enkelte år i slike mengder at det kan bli ugress. Campanula latifolia Alba er tilnærmet helt hvit.

 

Trives godt  i ei næringsrik og lett fuktig jord som inneholder mye humus.  Jorda bør være nøytral til  noe kalkholdig PH 6,5 -8,0.  God drenering er viktig, men den tåler ikke langvarig tørke. Da blir det fort soppsykdommer. Stående fuktighet om vinteren bør unngås da den kraftige rota kan råtne i overgangen rot til blad. Storklokke bør ikke få for mye gjødsel. Det kan bli for kraftig vekst med påfølgende regn- og vindplager.

 

Hardfør. Vi har ikke hatt noe sykdom eller plager på Storklokke. På grunn av høyden og bredden, er den utsatt for vind. Må derfor støttes opp på en eller annen måte. Storklokke er en plante som kommer igjen år etter år og blir større for hvert år. Storklokke er et blikkfang i hagen. Formeres ved frø eller basis-stiklinger.

Campanula

Planteslekt