Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Saxifraga cotyledon Pyramidalis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Norsk navn :    Fjelldronning

Syn. :            Chondrosea cotyledon, Chondrosea pyramidalis, Saxifraga macnabiana,

Syn.  :           Saxifraga montavoniensis, Saxifraga multiflora, Saxifraga pyramidalis,

Syn.  :           Saxifraga pyramidata.

Tilhører :          Sildrefamilien  —  Saxifragaceae

 

 

Saxifraga cotyledon har Norge som sitt viktigste vokseområde. I tillegg finner vi Bergfrue på den østlige delen av Island, noen få steder i grenseområdene i Midt- og Nord- Sverige og på enkelte steder i Pyreneene og i Alpene. Den vokser i de tempererte og sub-alpine områdene. Den vokser ikke  i den østlige delen av Finnmark. Saxifraga cotyledon vokser vanligvis på fuktige, bratte skråninger eller berg hvor den finner feste i små kløfter med noe sur jord. Det finnes underarter og hageformer. Bergfrue er kommuneblomsten til Valle i Aust-Agder. Det er noe uenighet om Saxifraga cotyledon Pyramidalis er en egen art eller en underart.

 

Klumpplante som danner ei lita tue av små blågrønne rosetter. Bladene i rosetten er kjøttfulle og danner en kompakt rosett. Det enkelte  blad er smalt avlang, bredest ovenfor midten og ca. 2 – 4 cm. Bladene er fintannete og har kalkskorpe. Bladene tåler kulde uten å ta skade. De rosettene som har blomstret, dør i løpet av høsten.

 

Blomstrer tidlig sommer.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 1 juni. Blomstene sitter samlet i store, luftige klaser på opprette stengler. Blomsten er hvit med lillarosa prikker. Høyde ved blomstring kan variere en del, vanligvis ca. 50 ca. 50 – 60 cm. Saxifraga cotyledon har vært blomsterrik i vår hage. Saxifraga cotyledon Pyramidalis har store og høye blomsterstengler med opptil 1000  hvite blomster med lillarosa prikker på hver stengel. Blomsterstengelen er sterkt forgreinet. Enkelte år er blomstringen imponerende.

 

Trives godt  i ei tørr, varm, grus- og sandholdig jord i full sol.  Jorda bør være  noe sur til nøytral med en  omkring  PH 5,5 –7,0. God drenering er viktig. Stående fuktighet om vinteren må unngås. Bergfrue og Fjelldronning bør ikke gjødsles og den formeres enklest ved deling.

 

Hårdfør. Eneste problemet som vi har hatt, er råte på grunn av vinterregn og etterpåfølgende barfrost. Det kan skape råte i rosettene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saxifraga

Planteslekt