Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Saxifraga paniculata Rainsley Seedling

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Norsk navn :    Bergjunker

Syn. :                 Saxifraga aizoon, Saxifraga carinthiaca,

Syn. :                 Chondrosea aizoon, Chondrosea paniculata.

Tilhører :          Sildrefamilien  —  Saxifragaceae

Det finnes svært mange synonymer som begynner på Saxifraga eller Chondrosea.

 

Saxifraga paniculata  vokser i de tempererte og sub-alpine områdene i fjellene fra det sørlige Europa og nordover. I sør vokser den opp til 2900 moh. Den vokser også i det vestlige Asia, Kaukasus, øyene i det nordlige Atlanterhavet og i den østlige delen av Nord-Amerika. Saxifraga paniculata er en meget variabel art. Dette sammen med et så enormt vokseområde gir mulighet for mye uenighet. Det finnes svært mange synonymer og det er noe uenighet om hva som er arter, underarter, hageformer og hva som er riktig navn på hva. Voksested er steinete fjellsider og fjellskråninger, urer, morenerygger, elvegrusbanker og annen tørr  og næringsfattig mark. Grunnfjellet er ofte kalkholdig.  Bergjunker ble første gang beskrevet i 1768  av den engelske botanikeren Philip Miller ( 1691- 18.12.1771). I Norge vokser den kun i tre områder, Ryfylke, Salten og Nordreisa. Det er ulike underarter som vokser i sør og nord. Bergjunker er på den norske Rødlista og er i tilbakegang på samtlige 3 vokseområder. Den vokser ikke i Sverige eller Finland. Saxifraga paniculata Rainsley Seedling er en hageform. Vi vet ikke hvor den kommer fra.

 

Klumpplante som danner ei lita tue av små blågrønne rosetter. Bladene i rosetten er kjøttfulle og danner en kompakt rosett. Det enkelte  blad er smalt avlang, bredest ovenfor midten og ca. 2 – 4 cm. Bladene er fintannete og har kalkskorpe. Bladene tåler kulde uten å ta skade.

 

Blomstrer om sommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang omkring 20 juni. Blomstene sitter samlet i luftige klaser på opprette stengler. Blomsten er hvit. Høyde ved blomstring ca. 25 cm. Bergjunker har vært blomsterrik i vår hage. Saxifraga paniculata Rainsley Seedling har lys rosa blomster. Den er vanligvis meget blomsterrik.

 

Trives godt  i ei tørr, varm, grus- og sandholdig jord i full sol.  Jorda bør være  nøytral til litt kalkholdig med en  omkring  PH 6,5 –7,8.  Vi har blandet inn litt skjellsand i jorda. God drenering er viktig. Stående fuktighet om vinteren må unngås. Bergjunker bør ikke gjødsles og den formeres enklest ved deling.

 

Hårdfør. Eneste problemet som vi har hatt, er råte på grunn av vinterregn og etterpåfølgende barfrost. Det kan skape råte i rosettene.

 

Saxifraga

Planteslekt