Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Primula cockburniana

Norsk navn : Oransje Etasjeprimula 

Syn.  :              Primula operculata  

Tilhører :       Nøkleblomstfamilien – Primulaceae

 

Primula cockburniana  vokser over et begrenset område i fjellene i det sørvestlige Sichuan i Kina. Dette er områder med mye monsunregn og et dypt snølag om vinteren. Vokser på steder med ei fuktig og næringsrik jord  i det alpine beltet i høyder mellom 2900 – 3300 moh. Den første som omtalte planten skal være den kjente engelske plantesamleren Ernest Henry Wilson (15.2.1876 – 15.10.1930) i 1905.  Det finnes hageformer. Primula cockburniana tilhører en stor gruppe primulaer som kalles etasjeprimulaer (seksjon Proliferae). Disse krysser seg lett med hverandre og i hager vil det over tid bare bli krysninger hvis de ulike primulaene vokser i nærheten av hverandre.

 

Klumpplante som danner en roset av grønne, avlange, noe lange lansettformete blad. Bladene har en markert midtnerve og de har ikke farina. Begerbladene har korte og spisse fliker.  Høyde ved blomstring over 50 cm. Primula chungensis, Primula bulleyana og Primula cockburniana er ganske like, også i blomst. Gode kjennetegn er : P.cockburniana har mørk oransje til oransjerøde blomster og planten er kortlevd. P. bulleyana har rødfargete hovedbladnerve og lange, spisse begerbladfliker. P. chungensis har grønn hovedbladnerve og korte, butte begerbladfliker.

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 25 juni. Blomsterknoppene og kronrøret er rødaktige. Blomstene kommer i skjermkranser oppover en tykk og bladløs stengel. En blomsterstengel kan ha fra en til mange slike skjermer. Den enkelte blomst  «er flat» og de står vanligvis rett ut fra stilken. Blomsten er mørk oransje til oransjerød.Den øvre delen av stengelen og begeret har farina. Primula cockburniana produserer mye spiredyktig frø.

 

Trives godt i ei jevnt fuktig og næringsrik jord med mye humus og en PH omkring 6 – 7.  Stående fuktighet må unngås, men den må aldri tørke. Primula cockburniana har noe mindre behov for fuktighet enn mange andre etasjeprimulaer. Trives best på et kjølig sted i halvskygge. Formeres ved deling eller frø. Spesielle farger må formeres ved deling. 

 

Bra hårdfør. De fleste primulaer liker et stabilt vinterdekke (snø). På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke som verner mot vinterregn og barfrost. Oransje etasjeprimula er en kortlevd plante.

Primula cockburniana

Primula

Planteslekt