Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Ranunculus acris Multiplex

Ranunculus acris Multiplex 1

Norsk navn :   Fylt smørblomst, Gule dupper, Gullknapp, Fylt engsoleie

Syn. :                Ranunculus acris flore pleno

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Ranunculus acris (Smørblomst) vokser tilnærmet over hele det tempererte Europa og over store deler av det tempererte Asia. Utbredt over alt i Norden og den er forvillet over store i det tempererte Amerika. Den vokser flere steder på Svalbard og den finnes også på Jan Mayen. En kan lure på om Smørblomsten har fulgt etter mennesket i sin utbredelse verden over. Trives best i ei noe fuktig og helst næringsrik mark og frodigst blir den langs kysten. Det finnes et ukjent antall underarter. Ranunculus acris Multiplex er en hageform. Det finnes mange hageformer. Ranunculus acris Multiplex er en meget gammel hageplante som gikk av mote og holdt på å forsvinne. Heldigvis ble en plante funnet i en hage i Tromsø og denne er blitt oppformert . Vår plante skal stamme fra en hage i Jämtland i Sverige.

Klumpplante med ett eller få blad rett over bakken. Bladene langs bakken er mørk grønne, trefliket og har ikke bladskaft. Bladene på den opprette blomsterstengelen er mer lansettformet. Enkelte underarter av Ranunculus acris kan ha noe krypende stengler. Rota er ei trevlerot. Planten er grønn tilnærmet hele vekstsesongen. I fuktig næringsrik jord kan Ranunculus acris ( Smørblomst) bli et plagsomt ugress, spesielt langs kysten med noe kjølige sommertemperaturer. Ranunculus acris Multiplex har betydelig mindre voksekraft.

Ranunculus acris Multiplex blomstrer tidlig sommer.  I vår hage starter blomstringen i månedsskiftet mai/juni. Blomsten er skinnende gul,  tettfylt og  pompong-aktig.   Blomsten er ca. 3 cm. Høyda ca. 50 cm.

Trives godt i ei veldrenert og litt næringsrik moldjord som er fuktig om våren. Så langt vi har erfart har den små krav til jorda og til PH i jorda. Sol til lett skygge i vekstsesongen. Formeres enklest ved deling.

Hårdfør.

 

Ranunculus

Planteslekt