Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Phyteuma betonicifolium

Phyteuma betonicifolium 1

Norsk navn :  Vadderot

Syn. :               Phyteuma spicatum var. betonicifolium

Tilhører :        Klokkefamilien —  Campanulaceae

 

Phyteuma betonicifolium er viltvoksende over et stort område i Alpene, fra Frankrike i vest og østover gjennom Østerrike og Slovenia til Kroatia. Den skal også vokse i Pyreneene. Er forvillet i mange land. Vi kjenner ikke til om den er forvillet også i Norge. Vokser på subalpine gressmarker og lysåpne skogsområder opp til 2600 moh. Det finnes underarter. Phyteuma betonicifolium er rødlistet i flere land. Phyteuma betonicifolia har ikke noe norsk navn.

Klumpplante som danner en lav, opprett og frodig rosett av frisk grågrønne blad. Bladene er lansetformet og ganske lange, ca. 20 cm. Tynne, opprettvoksende blomsterstengler. Høyde 30 – 50 cm. Bladverket holder seg grønt til langt ut på høsten. Rota er en fyldig rotstokk. De er penest når flere vokser på samme sted.

Phyteuma betonicifolium starter blomstringen midt på sommeren. I vår hage har de enkelte år startet blomstringen omkring 15 juni.  Den enkelte blomst er liten, men de sitter mange samlet. Blomsteraksene er avlange, ca. 4 cm og meget spesielle. De minner om noe hårete noe. Fargen er rosalillablå til nærmest klar blå.

Trives godt  i ei jevnt fuktig og næringsrik jord som inneholder mye humus. Ei svakt sur til nøytral  jord er trolig best.  PH 6,0 – 7,0. Stående fuktighet må unngås. Voksested kan være fra sol til lys skygge. Formeres enklest ved ferske frø.

Hårdfør i vår hage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phyteuma

Planteslekt