Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Phyteuma humile

 

Norsk navn : Dvergvadderot

Syn. :             Phyteuma carestiae, Phyteuma linearifolium,

Tilhører :      Klokkefamilien —  Campanulaceae

 

Phyteuma humile er en alpeplante. Vi finner den viltvoksende i de  sørvestlige delene av Alpene, dvs de franske Alper, gjennom kantonen Wallis i Sveits og inn i de vestlige delene av de italienske Alper. Voksesteder er tørr og mager gressmark, rasområder og tørre, steinete skråninger på silikatholdig grunnfjell i det sub-alpine beltet opp til ca. 3600 moh. Første gang omtalt i 1810 i boka Le Guide du Botaniste.

 

Klumpplante som danner en rosett av mange små og smale blad. Det sitter også blad på den nederste delen av blomsterstengelen. Rota er ei spinkel pæleaktig rot. 

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 1 juli ved normale år. Den enkelte blomst er liten, men de sitter tett samlet i et kuleformet hode. Det enkelte blomsterhode har en diameter på ca. 3 cm. Blomsterstengelen er ugreinet og ca. 20 cm høy. Blomsten har  fiolettblå nyanser.

 

Trives best i ei sand- og grusholdig jord med mye humus og med god drenering. Stående fuktighet må unngås. Våre planter står i ei svakt sur til nøytral jord med en PH mellom 6 – 7.  Full sol. Formeres enklest med frø. Frøet trenger ingen kuldeperiode for å spire. Dvergvadderot er en kortliva plante i vår hage.

 

Delvis hårdfør i vår hage. Vi bør dekke mot barfrost og vinterregn. Uten vinterdekke kan det  bli store skader hvis vi får mye regn med etterpåfølgende  sterk barfrost. På steder med stabilt snødekke bør den være helt hårdfør. 

 

Phyteuma

Planteslekt