Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Dodecatheon hendersonii

Norsk navn : Gudeblom

Syn. :              Dodecatheon atratum, Dodecatheon cruciatum,

Syn.  :             Dodecatheon integrifolium var.latifolium, 

Syn.  :             Dodecatheon hansenii,  Dodecatheon latifoliun,  

Syn.  :             Dodecatheon meadia var.ellipticum,

Syn.  :             Dodecatheon patulum var. parvifolium,

Syn.  :             Meadia hendersonii, Primula hendersonii

Tilhører      :  Nøkleblomfamilien — Primulaceae 

 

Dodecatheon hendersonii vokser i det vestlige USA. Vi finner den fra det nordlige California og nordover til Vancoucer og British Columbia i Canada. Vokser på fuktige gressbakker og i eik eller barskogsområder i kystnære områder opp til 2100 moh. Samtlige vokseområder har fuktig vinter og vår, men tørker opp i løpet av sommeren. Den ble beskrevet første gang i 1886 av den kjente amerikanske botanikeren Asa Gray (18.11.1810-30.11.1888). Det finnes underarter og hageformer. Vi vet ikke om noe norsk navn.

 

Klumpplante. Bladene er grønne, ovale og eller spadeformet. De kan bli opp til 15 cm lange og de visner ut på sommeren når jorda tørker ut.

 

Blomstrer  tidlig sommer. I vår hage starter blomstringen etter 1 juni. Blomstene sitter i toppen av  opprettvoksende stengler som kan bli over 30 cm. Blomstene er samlet i små hengende klaser og fargen er lillarosa. Det kan være opp til 10 blomster på hver stengel. Blomsten er lite holdbar i tørt og varmt vær.

 

Trives best i ei humusholdig jord som er noe fuktig om våren, men som tørker opp i løpet av tidlig sommer.. Ei dyp og veldrenert jord i vandrende skygge og med en PH mellom 6 – 7 gir god vekst.  Stående fuktighet må unngås. Formeres enklest ved ferske frø, men den kan deles tidlig vår.

 

Hårdfør. De fleste planter fra primulafamilien (Nøkleblomfamilien) liker et stabilt vinterdekke (snø).  Dette gjelder også for Gudeblom. På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke som verner mot vinterregn og barfrost. 

 

Dodecatheon

Planteslekt