Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Tulipa Cosmopolitan

 

Norsk navn :   Hagetulipan

Tilhører :         Liljefamilien —  Liliaceae.

Cosmopolitan tilhører klassen/gruppen Darwinhybrider (enkelte løkfirmaer plasserer den i gruppen Enkle tulipaner) og ble introdusert i 2007 av det nederlandske firmaet IVT. Vi har ingen kunnskap om hvordan Cosmopolitan ble til, men det er trolig en frøplante av en eller annen krysning siden den har Greigii lignende blad.  Firmaet IVT (heter nå PRI) er – etter hva vi kjenner til – en slags forsøksstasjon som driver med diverse krysningsarbeid hvor hensikten er å finne fram til  bl.a. sykdomsresistenste tulipaner.

Cosmopolitan blomstrer sein vår. I vår hage starter blomstringen vanligvis en gang omkring 17 mai. Blomsten er stor og sitter på en minst 55 cm høy, kraftig og stiv stengel. Blomsten er noe langstrakt og er i rødrosa nyanser. Cosmopolitan er en pen tulipan. Det spesielle med Cosmopolitan er at bladene kan få mørke streker og partier på samme måte som Greigii-tulipaner.

Cosmopolitian 14 mai 2018. Her ser vi tydelig Greigii-striper på enkelte blad.

Cosmopolitan er helt hårdfør i vår hage. 

Den ble borte engang i perioden 2019 – 2021. Ingen løkfirmaer hadde den høsten 2021.

Tulipa

Planteslekt