Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Hosta Orange Marmelade

Norsk navn : Bladlilje

Syn. : Jeg vet ikke om noen synonymer.

Tilhører : Liljefamilien – Liliaceae.

Enkelte mener den utgjør en egen plantefamilie : Hostafamilien. I den senere tid har mange plassert den i Aspargesfamilien – Agavoideae.

Hosta er viltvoksende i det østlige Asia. De fleste artene stammer fra Japan. Hosta Orange Marmelade er en hageform som ble funnet av  Bob Solberg, Green Hill Farm in North Carolina, USA. Den ble registrert som egen sort i 2002. Dette er en variant av sorten Hosta Pauls Glory.

Klumplante som dekker bakken godt. Bladene har et markert gult felt i hele bladets lengde. Bladkantene er grønne og bredden på det grønne kan variere fra blad til blad. Den markerte gule fargen falmer en del etter hvert som bladene blir gamle. Voksemåte og blad farge gjør den til et blikkfang. Den tilhører gruppen middels store bladliljer og dekker etter noen år et område på ca 60 – 90 cm. Høyde ca 40 cm.

Blomstene har en blålilla farge og har etter vår mening en noe begrenset prydverdi.

Trives på de fleste jordtyper, men foretrekker i ei nøytral til noe sur, veldrenert, humusholdig jord. Bør gjødsles hvert år. I vår hage tåler den å vokse i alt fra skygge til full sol. Den må vannes hvis den står solrikt og tørt. Tilnærmet alle bladliljer blir spist av sniler, men det er forskjell på hvor mye de enkelte sortene blir skadd. Hosta Orange Marmelade er ikke snilenes førstevalg hvis det står planter som smaker «bedre» i nærheten. Mus kan i løpet av vinteren spise helt ned de nye skuddknoppene slik at planter dør. Jordrotter kan spise planterøttene.

Hosta Orange Marmelade er hårdfør. Den har stått uten vinterdekke i alle år og har vist at den tåler både vinterregn, isdannelse og barfrost ned til -25 C. Den tåler også å plantes i større potter/kasser. Den kommer litt sent i gang med veksten om våren. Det gjør at den kan plantes sammen med tidlig vårløk

Hosta

Planteslekt