Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

1. Generelt

Vi finner en eller annen Fritillaria over store områder i den tempererte sone på den nordlige halvkule. De fleste vokser på steder hvor det er en fuktig vår, mens sommer, høst – og mange steder også vinteren – er tørr. Noen få arter krever fuktighet.

Det finnes 100 – 130 ulike Fritillaria, i tillegg har vi underarter, krysninger og navnesorter. En art – Fritillaria melagries – vokser vilt i enkelte land i Vest-Europa. Vi finner noen arter på Balkan og Nord-Amerika, men de fleste vokser i Asia. De nærmeste slektninger til Fritillaria er Lilium, Nomocharis og Notholirion.

Det norske navnet på Fritillaria er Krone.

Fritillaria er en løkplante og det er store variasjoner i løkens størrelse og form. Den samme variasjonen fra art til art finner vi også på blomsterstengel, blad og antall blomster, men blomsten er alltid ei hengende krone. Frøkapslene er oppblåste og oppadvendt med forholdsvis store frø.

De fleste Fritillaria liker ei jord som er nøytral eller svakt sur. Noen få liker kalkholdig jord.

Det er ikke så mange Fritillaria som er hårdføre i Norge. Hovedårsaken er at vi har det for vått. Vi har regn sommer og høst slik at løkene ikke får blir «bakt» og blir moden for neste sesong. En del tåler ikke vår vinterkulde og noen starter veksten så tidlig at sein nattefrost kan ødelegge alt.

I vår hage kan liljebiller gjøre stor skade. Plantene må kontrolleres hver dag og egg/larver/biller må drepes. Hvis ikke er blad og blomster helt oppspist på kort tid.

Arbeidet med å få orden på alle de ulike artene startet i 1883 og er blitt revidert/endret flere ganger. Etter hva vi vet, er det dette som gjelder :

Gruppe 1. Eurofritellaria.

Dette er ei meget stor gruppe som omfatter alle arter som vokser i Europa og vestlige Asia. Den er derfor delt i 4 undergrupper. Løken for de fleste er liten og det er vanligvis 1 blomst på hver stengel.

Gruppe 2. Petilum.

Her finner vi de høyreiste artene – Fritillaria imperalis og de som ligner denne. Voksested er fra det sørøstlige Tyrkia, gjennom Turkmenistan, nordlige Irak og Iran til det vestlige Himalaya. Disse har store løker og flere blomster på hver stengel.

Gruppe 3. Theresia

Denne gruppen har bare 1 art – Fritillaria persica. Voksested er det vestlige Asia. Løken er lang og stor og med mange blomster på hver stengel.

Gruppe 4. Rhinopetalum.

Det er ei gruppe med få arter som er nært beslektet og som vokser i det sentrale Asia fra Iran til det vestlige China.

Gruppe 5. Korolkowia.

Denne gruppen ble opprettet i 1935 av den russiske botanikeren Komarow og har bare 1 art – Fritillaria sewerzowii. Denne vokser i enkelte fjellområder i Turkmenistan.

Gruppe 6. Liliorhiza.

Denne omfatter ca. 20 arter som vokser i det østlige Asia og i Nord-Amerika. Da denne gruppen dekker arter fra svært ulike klimatiske områder, er gruppen inndelt i 6 undergrupper. Fritillaria camschatcensis er trolig den mest kjente og tilhører undeergruppe 6 A.

Fritillaria

Planteslekt