Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Fritillaria acmopetala

Norsk navn : Brungul krone.

Viltvoksende på Kypros og fra det sørlige Tyrkia, gjennom Syria og Libanon og ned til Israel/Palestina. Den er ganske vanlig på jorder hvor de dyrker druer og vi finner den fra havnivå og opp til ca 1200 moh. Det finnes minst 2 underarter hvor den ene ble funnet av den norske botanikeren Per Wendelboe (19.9.1927 – 25.9.1981. Han døde i ei bilulykke i Bergen)

Brungul krone ble første gang beskrevet i 1846 av den kjente sveitsiske botanikeren Pierre Edmond Bossier (25.5.1810 – 25.91885)

Løken er tilnærmet rund og liten. Veksten er opprett og høyden kan variere mellom 20 – 30 cm. Bladene er noe matt grågrønne. Plantes tidligst mulig om høsten. Løken legges ca 10 cm dypt og med ca 25 cm avstand.

Klokkene er hengende og sitter i toppen av stengelen. I vår hage kommer det 2 til 3 klokker på hver stengel. Fargen kan variere en del og er en blanding av gule og brune nyanser. Blomstrer sen vår – tidlig sommer.

Brungul krone vokser i områder hvor «grunnfjellet» er kalkstein. Krever ei lett fuktig, humusholdig og næringsrik jord med god drenering. Jorda bør ikke tørke helt ut i løpet av sommeren. Vi blander litt kalksand/eggeskall i jorda slik at den holder seg nøytral til lett kalkholdig. Sol til lett skygge. Bør få et årlig tilskudd av benmel og kompost.

Vær oppmerksom på at liljebiller kan spise opp en hel plante i løpet av noen få dager.

Lite hårdfør. Vi har forsøkt å dyrke den på friland med vern mot høst/vinterregn eller barfrost, men det var mislykket. I den tunge og våte leirjorda som vi har i vår hage, klarte den å overleve første vinteren, men så var det slutt.

Vi forsøker nå å dyrke den i potte og overvintre den i uoppvarmet drivhus.

Fritillaria acmopetala tilhører gruppe1C. Den selges også under navnet Fritillaria lycia.

Fritillaria

Planteslekt