Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Lysimachia ciliata Firecracker

 

Lysimachia ciliata Firecracker 1

 

 Norsk navn : Nikkefredløs.

Syn. :

 

Viltvoksende over det meste av det nordlige Nord-Amerika. Vokser langs elver og på litt fuktig gressmark. Det finnes hageformer. Nikkefredløs er en lite brukt plante i Norge.

 

Klumpplante som sprer seg ved underjordiske utløpere. Kan bli omfangsrik etter noen år. Er nesten like livskraftig som Fagerfredløs. Opprette, mykhårete og bladrike stengler. Hageformen Firecracker har om våren og på forsommeren nesten helt brunrøde blad. De blir tilnærmet skittengrønne en gang ut på sommeren. Blomsten er liten, stjerneformet og kommer på korte stengler fra bladfestene i den øvre del av stengelen. Blomsten er gul og mindre dekorativ. Høyde maks 120 cm. Blomstrer fra midtsommer og utover.

 

Trives best i ei humusrik og lett fuktig jord. Jorda må ikke tørke ut. Det skaper soppsykdommer. Ser ut til å trives på de fleste jordtyper, alt fra ei noe sur jord til ei lett kalkholdig jord.  PH 5,6 – 7,8. Stående vinterfuktighet kan føre til at planten råtner. Sol til halvskygge.

 

Hårdfør.

Lysimachia

Planteslekt