Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Lysimachia clethroides

 

Lysimachia clethroides 1

 

Norsk navn : Hvit fredløs.

Syn. :

 

Viltvoksende i det nordøstlige Asia. Vokser på lett fuktige skråninger opp til 3200 moh. Det finnes hageformer. Dette er en plante som er lite brukt i Norge.

 

Klumpplante som sprer seg ved underjordiske utløpere. Vår erfaring er at den kan bruke noe tid på å etablere seg på et nytt plantested. Den kan også ha problemer med å etablere seg etter omplanting Når den først begynner å vokse, kan den fort bli ganske omfangsrik, selv om Hvit fredløs er ikke så voksevillig som Fagerfredløs. Opprette, stive og bladrike stengler. Bladene er lansettformet og opptil 15 cm lange. Planteavstand minst 50 cm.. Blomsten er liten, stjerneformet og sitter mange samlet i lange aks. Blomsterakset kan være hengende eller vridd på ulike måter. Dette gjør den spesiell og dekoprativ. Blomsterrik. Høyde maks 80 cm. Blomstrer fra midt på sommeren og til tidlig høst.

 

Trives best i ei lett fuktig og humusholdig jord som er veldrenert.  Nøytral jord er trolig best, selv om den vokser godt i både ei noe sur og ei lett kalkholdig jord. PH 5,6 – 7,8. Stående vinterfuktighet kan medføre at planten råtner. Langvarig tørke gir soppsykdommer.  Lett skygge til halvskygge.

 

Hårdfør.

Lysimachia

Planteslekt