Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Gentiana asclepiadea

Norsk navn : Skogsøte.

Viltvoksende i Mellom- og Sør-Europa og østover et stykke inn i Asia. Vokser på lett fuktige gressbakker, enkelte steder også på kalkholdig grunnfjell. Skogsøte er en gammel hageplante og var i bruk hos de gamle grekere som legeplante. Uttrekk fra rota skulle vist nok være effektivt mot giftige bit og stikk. Navnet på planten henviser til Asklepidos – legekunstens gud for de gamle grekere.

Planten er omtalt av Linne i 1753.

Klumpplante med opprette, noe buete stengler. Blomstrer fra august og til frosten kommer. Blomsten er mørk blå og sitter flere sammen i kranser oppover stengelen. Høyde 60 cm.  Voksemåte har mange likheter med Storkonvall (Polygonatum multiflorum).

Trives best i ei lett, humusholdig og litt næringsrik  jord. Jevn fuktighet og god drenering synes viktig. Ei nøytral jord er trolig best.  Voksestedet bør ligge i lys skygge.

Sniler – spesielt de små grå og de med hus – er glad i blomstene til Skogsøte og spiser dem gjerne.

Formeres ved frø. Gamle planter kan forsiktig deles om våren.

Hårdfør og langliva. Våre planter er gamle.

Gentiana

Planteslekt