Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Ligularia przewalskii

 

Ligularia przewalskii 1

 

 Norsk navn : Aksnøkketunge.

Syn. : Senecio przewalskii.

 

Viltvoksende i de nordlige og fjellrike provinsene i Kina. Vokser på fuktige områder opp til 3700 moh. Det finnes hageformer. Første gang omtalt i Norge i 1933.

 

Opprettvoksende klumpplante. Danner ei stor tue av mangeflikete, mørk grønne til brungrønne blad. Bladene er store og dekorative. Planteavstand minst 40 cm. Dette er en av de få planter som ikke blir spist hverken av dyr eller snegler.

 

Blomstene sitter mange samlet i et stivt, opprettvoksende aks. Den enkelte blomst er liten og guloransje. Høyde opp til 180 cm. Blomsterrik. Blomstrer fra midtsommer og langt ut i august.

 

Trives i ei noe fuktig , næringsrik og humusrik jord. Nøytral til ei svakt sur jord, er trolig best. PH 6,1 – 7,5. Halvskygge. Hvis den står i full sol, må den ha god tilgang på fuktighet.

 

Hårdfør. 

 

Ligularia przewalskii 2

Vi har flere Aksnøkketunger. En av isse får litt spesielle blad. Fra omkring St.Hans begynner bladspissene å bli mørk brunfiolette. De mørke feltene øker i omfang utover sommeren.

Ligularia

Planteslekt