Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Jasione laevis

Norsk navn : Fransk munke

Syn. :             Jasione bialis, Jasione perennis, Jasione pygmaea,

Syn. :             Jasione pyrenaica,  Jasione tajae, Ovilla perennis.

Tilhører :      Klokkefamilien —  Campanulaceae

 

Jasione montana er viltvoksende i det vestlige Europa og et stykke inn i det som kalles Sentral-Europa. Vi finner den  fra Spania og til Luxembourg og Tyskland i nord. Den skal være forvillet et par steder i Finland. Voksesteder er tørr og mager gressmark, rasområder og tørre, steinete skråninger opp til ca. 2000 moh.  Det finnes hageformer og underarter. Blaulicht er en kjent hageform med blå blomster. Jasione laevis ble første gang beskrevet i 1779 i bokverket Flore Francoise av den franske vitenskapsmannen med det imponerende navnet Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet, chevalier de La Marck (ridder av La Marck)(1.8.1744-18.12.1829). Lamarck (en senere skrivemåte av navnet) var en av de første som argumenterte for det som senere ble hetende Darwinisme.

 

Klumpplante som danner en rosett av mange små og smale blad. Det sitter også blad på den nederste delen av blomsterstengelen.   

 

Blomstrer på sensommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 25 juli ved normale år. Den enkelte blomst er liten, men de sitter tett samlet i et kuleformet hode. Det enkelte blomsterhode har en diameter på ca. 3 cm. Blomsterstengelen er ugreinet og ca. 30 cm høy. Blomsten har en fiolettblå nyanse.

 

Trives best i ei sand- og grusholdig jord med mye humus og med god drenering. Stående fuktighet må unngås. Jorda  bør vøre nøytral og ha en PH mellom 6 – 7.  Full sol. Formeres enklest med frø. Frøet trenger ingen kuldeperiode for å spire. Fargen på frøplanter kan variere en del og en må velger den fargen en synes best om. Fransk munke kan være en kortliva plante. Den bør derfor behandles som en to-årig  plante. 

 

Delvis hårdfør i vår hage. Vi bør dekke mot barfrost og vinterregn. Uten vinterdekke kan det  bli store skader hvis vi får mye regn med etterpåfølgende  sterk barfrost. På steder med stabilt snødekke bør den være helt hårdfør. 

 

 

 

Jasione

Planteslekt