Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Jasione montana

 

Norsk navn : Blåmunke

Syn. :           Jasione ambigua, Jasione baetica, Jasione blepharodon,

Syn. :           Jasione carionii,  Jasione cartilaginea, Jasione echinata,

Syn.  :          Jasione espadanae, Jasione auphrasiifolia, Jasione glabrata,

Syn.  :          Jasione lusitanica, Jasione macrocalyx, Jasione macrocephala, 

Syn.  :          Jasione mediterranea, Jasione prolifera, Jasione rosularis,

Syn.  :          Jasione stricta, Jasione umbellata, Jasione undulata,

Syn.  :          Phyteuma montanum og sikkert noen flere synonymer.

Tilhører :      Klokkefamilien —  Campanulaceae

 

Jasione montana er viltvoksende over store områder. Vi finner den over det meste av Europa, det vestlige Tyrkia, Nord-Afrika og i det nordøstlige Nord-Amerika. Voksesteder er tørr og mager gressmark, rasområder og tørre, steinete skråninger opp til ca. 2000 moh. I Norden er den mest vanlig i Danmark og det sørlige Sverige.  I Norge vokser den på tørre, sandholdige bakkeskråninger i lavlandet nord til Bergen. Jasione montana tåler ikke kalkholdig jord. Jasione motana ble kåret til årets plante i Tyskland i 1990. Det finnes hageformer med hvite og rosa blomster.

 

Klumpplante som danner en rosett av mange små og smale blad. Det sitter også blad på den nederste delen av blomsterstengelen. Bladene har små og stive hår. Rota er ei spinkel pæleaktig rot. 

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen en gang etter 1 juli ved normale år. Den enkelte blomst er liten, men de sitter tett samlet i et kuleformet hode. Det enkelte blomsterhode har en diameter på ca. 3 cm. Blomsterstengelen er ugreinet og ca. 30 cm høy. Blomsten er lys blå til blå.

 

Trives best i ei sand- og grusholdig jord med mye humus og med god drenering. Stående fuktighet må unngås. Jorda  må være kalkfri og ha en PH mellom 4,0 – 6,0.  Full sol. Formeres enklest med frø. Frøet trenger ingen kuldeperiode for å spire.  Blåmunke er en kortliva plante. Den bør derfor behandles som en to-årig  plante. 

 

Delvis hårdfør i vår hage. Vi bør dekke mot barfrost og vinterregn. Uten vinterdekke kan det  bli store skader hvis vi får mye regn med etterpåfølgende  sterk barfrost. På steder med stabilt snødekke bør den være helt hårdfør. 

 

 

 

 

 

 

 

Jasione

Planteslekt