Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Gentiana dinarica

Gentiana dinarica 1

Norsk navn  : Balkansøte.

Viltvoksende i fjellområder på begge sider av Adriaterhavet, i små begrensete områder i Bosnia og Karpatene og trolig mest vanlig i Appenninene i Italia hvor de vokser i ca 2000 moh. Vokser på gressbakker med kalkholdig grunnfjell.

Balkansøte var omtalt  i Linnes «Species Plantarum» fra 1753.  Den østerrikske botanikeren Günther Ritter Beck von Mannagetta und Lerchenau (25.8.1856 – 23.6.1931). Han er bl. a. kjent for sine artikler omplanter fra de » Illyrischen Länder » ( nordlige Balkan). Der finner vi den botaniske beskrivelsen av Balkansøte.

Balkansøte har en noe tuedannende vekst.  En forholdsvis markert stengel med skinnende grønne blad som sitter parvis. Høyde omkring 25 cm. Tåler dårlig omplanting. Ved nyplanting bør en bruke planter som ikke har stått for lenge i potte.

Blomsten er mørk blå med tydelige markeringer i svelget. Blomsten virker stor i forhold til planten.

Trives best i ei lett, humusholdig og litt næringsrik  jord. Jevn fuktighet og god drenering synes viktig. Nøytral til ei noe kalkholdig jord er trolig best.  Husk den vokser i områder med kalkstein. Sol til lett skygge.

Gentiana dinarica kan formeres ved forsiktig deling om våren av eldre planter, men det er trolig enklest å så ferske frø om høsten. La såpotta stå ute i kaldt drivhus e.l. slik at det har ly mot regn. Vi dekker såpottene med snø og lar den tine i pottene om våren.

Hårdfør og langliva. Har vært i vår hage i mange år.

Gentiana dinarica tilhører undergruppen acaulis.

Gentiana dinarica 2

Veksten kan være litt slengete. Piskes lett ned av kraftig regn.

Gentiana dinarica 3

Gentiana

Planteslekt