Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Gentiana makinoi

Norsk navn : Makinosøte.

Viltvoksende på et begrenset område på øya Honshu i Japan. Vokser på gresskledde høyfjellskråninger og fuktige gressletter.

Det var den russiske botanikeren Nikolai Ivanovich  Kuznetsov (17.12.1864-22.5.1932) som ga den botaniske beskrivelsen av planten. Han er bl.a. kjent for sine bøker/avhandlinger om planter fra Kaukasus og det østlige Asia  «Subgenus Eugetiana genus Gentiana», «Neue asiatische Gentianen» og «Neue asiatische und americanishe Gentianen» er kjente skrifter om Gentiana-arter.

Klumpplante med med stiv, opprett vekst. Store, litt blågrønne blad med markerte nerver. Det er mange blad og de nederste bladene er små.

Blomstrer fra slutten av august og til frosten kommer.  Blomstene er mørk blå og sitter i kranser oppover stengelen. Den enkelte blomst er liten og stjerneformet. Høyde opptil 60 cm.

Trives best i ei lett, humusholdig og litt næringsrik  jord. Jevn fuktighet og god drenering synes viktig. Jorda bør ikke inneholde kalk. PH  må trolig ligge omkring  5,5 -6,5.  Sol til lys skygge.

Hårdfør i vår hage.

Gentiana

Planteslekt