Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Gentiana scabra

Gentiana scabra 1

Norsk navn :  Klasesøte.

Viltvoksende i det østlige Asia fra Sibir og ned til det nordvestlige Kina og det nordlige Japan. Vokser på elvebredder, veikanter, gressbakker og i lysåpen skog opp til 1700 moh. Det finnes underarter og hageformer.

Klasesøte er legeplante i enkelte land, spesielt i Øst-Asia.

Første gang omtalt i 1835 av den russiske (baltertysker) botanikeren Alexander Georg von Bunge eller som han het på russisk Aleksander Andrejevitsj Bugge (24.9.1803 – 18.7.1890).

Klumpplante. Bladene er avlange og mørk grønne. Stenglene legger seg ofte ned på bakken. Rota er en form for rotstokk.

Blomstene er mørk blå til blåfiolett og sitter samlet i klaser på toppen av stengelen. Høyde maks 30 cm. Blomstrer fra tidlig høst og til frosten kommer. På grunn av den sene blomstringen må den plantes på en lunt sted.

Trives best i ei lett, humusholdig, noe sur og litt næringsrik jord.  Jevn fuktighet med god drenering. Full sol pga den sene blomstringen. Råtner lett hvis det blir for mye vinterfuktighet. Den blir også skadd av mye høstregn.

Hårdfør. Har overlevd alle barfrostvintrene, men den blir skadd ved tidlig høstkulde. Er derfor ingen god hageplante i vår hage.

Enkelte bruker navnet Kinasøte på denne planten. Gentiana sino-ornata heter Kinasøte på norsk og to planter – selv om begge vokser i Kina – bør ikke ha samme navn. På engelsk heter den «Japanese gentian» og på svensk «Klasegentiana». Blomstene sitter samlet i «toppstilte klaser»,  så Klasesøte bør kunne være et OK navn på norsk.

Gentiana

Planteslekt