Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Campanula pulla Tøyen

 

Campanula pulla Toyen 1

Norsk navn :   Svartklokke

Syn.:                 Campanula macrocalyx, Campanula pseudopulla

Tilhører :         Klokkefamilien  —  Campanulaceae

Campanula pulla er viltvoksende i de østlige delene av Alpene, hovedsakelig i Østerrike. Vokser på steinete fjellsider og fjellskråninger og annen tørr grusmark i det subalpine beltet mellom 1500 – 2200 moh. Grunnfjellet er vanligvis kalkfjell. Det finneses underarter og flere hageformer. Svartklokke er en meget populær steinbedsplante. Campanula pulla Tøyen er en hageform som ble kjøpt i et norsk gartneri.

Klumpplante med en noe krypende vekst og danner over tid løse matter.. Bladene er mørk grønne. Bladene er friske og grønne tilnærmet hele vekstsesongen. Rota er en tynn «rotstokk» som kan gå ganske dypt. Blomster kommer i enkeltvis i enden av stenglene.

Blomstrer på forsommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 juni. Den blomstrer ganske lenge. Blomsten er en typisk klokkeblomst som henger enden av blomsterstengelen. Vanligvis er blomsten mørk blåfiolett. Høyde ved blomstring maks 15 cm. Campanula pulla Tøyen hadde tilnærmet blåsvarte blomster.

Trives godt  i ei tørr, varm, grus- og sandholdig jord.  Ut fra voksested bør jorda være nøytral til svakt kalkholdig PH 6,5 -7,8. Vi har drysset noe knust eggeskall rundt planten hver høst. God drenering er viktig. Stående fuktighet om vinteren må unngås. Svartklokke gjødsles  forsiktig. Svartklokke formeres enklest ved frø.

Hårdfør i vår hage med vinterdekke. Vi har hatt Svartklokke i mange år og det har ikke vært skader eller sykdom. Det kan være fordelaktig å dekke Svartklokke på steder med ustabile vintre og vinterregn. Campanula pulla Tøyen døde vinteren 2010/2011 etter å ha levd i vår hage i mange år. Ble ikke dekket og tålte trolig ikke vekslende vinterregn og sterk barfrost.

 

 

Campanula

Planteslekt