Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Filipendula ulmaria

Norsk navn : Vanlig mjødurt.

Syn. :          Filipendula denudata, Filipendula glauca, Spirea glauca,

Syn.  :         Filipendula megalocarpa, Filipendula subdenudata,

Syn.  :         Spirea contorta,  Spirea denudata, Spirea ododrata,

Syn.  :         Spirea palustris, Spirea quinqueloba, Thecanisia ulmaria.

Syn.  :         Spirea unguiculata, Thecanisia discolor ,Spirea ulmaria,

Syn.  :         Ulmaria denudata, Ulmaria glauca, Ulmaria obtusiloba,

Syn.  :         Ulmaria palustris, Ulmaria pentabetala, Ulmaria ulmaria,

Syn.  :         Ulmaria spirea-ulmaria, Ulmaria vulgaris.

Linne kalte planten Spirea ulmaria.

Tilhører      :  Rosefamilien — Rosaceae

 

Filipendula ulmaria  vokser over det meste av Europa og østover inn i den tempererte delen av Asia helt til det vestlige Kina nord for Himalaya. Vokser dessuten i Kaukasus og vestover fra fjellene i det nordlige Iran og til Hellas. I Norden er den mer eller mindre vanlig overalt unntatt på høyfjellet. Vokser på fuktige gressbakker, veikanter, sumper, elvebredder, vannkanter og andre passe fuktige steder med næringsrik jord. Den vitenskapelige beskrivelsen kom i 1879 av den russiske botanikeren Karl Ivanovich (Carl Johann) Maximovich (23.11.1827 – 16.2.1891. Maximovich er kjent for sine reiser i det østlige Asia. Vanlig mjødurt er en meget gammel legeplante. Det kan nevnes at både Aspirin og salisylsyre har sitt utspring fra vanlig mjødurt. Det finnes underarter og hageformer.  

 

Klumpplante som danner ei lita busk av stive , opprette stengler. Bladene er uregelmessig fliket med tydelige bladnerver. Bladene er mørk grønne, opp til 30 cm lange og undersiden er noe «hvitlodden». Høyde 90 – 120 cm. 

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen engang omkring 20 juni. Blomstene er samlet i luftige klaser som hever seg over bladverket. Blomsten er kremhvit og har en markert duft.  

 

Trives nesten i all slags veldrenert hagejord men foretrekker ei fuktig, dyp og næringsrik jord med en PH mellom 6 – 7. Vanlig mjødurt blir penest i sol til lett skygge. Formeres enklest ved deling.

 

Hårdfør.

Filipendula ulmaria.

Linne 1753.

 

 

 

 

 

 

Filipendula

Planteslekt