Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Filipendula vulgaris Plena

 

Filipendula vulgaris Plena 1

Norsk navn : Knollmjødurt.

Syn. :          Filipendula filipendula, Filipendula hexapetala,

Syn.  :         Filipendula pubescens, Spirea filipendula, Spirea gigantea,

Syn.  :         Spirea noeana,  Spirea pubescens, Spirea tuberosa,

Syn.  :         Spirea vulgaris, Ulmaria filipendula.

Linne kalte planten Spirea filipendula.

Tilhører      :  Rosefamilien — Rosaceae

 

Filipendula vulgaris  vokser over det meste av Europa og østover inn i den tempererte delen av det vestlige Asia  nord for Himalaya. Vokser dessuten i Kaukasus og vestover  fra fjellene i det nordlige Iran og til Hellas. Vokser også enkelte stedet i Nord-Afrika. I Norden er den mest vanlig i det sørlige Sverige. I Norge finner vi den i hovedsak rundt Oslofjorden. Vokser på tørre gressbakker, veikanter, tørre skogkanter og tørre beitemarker, helst på noe kalkrik jord. Det finnes underarter og hageformer.  Filipendula vulgaris Plena  er en hageform.

 

Klumpplante som danner en rosett av vintergrønne blad som ligger nærmest trykt ned mot bakken. Bladene er mørk grønne, opp til 30 cm lange og fjærdelte. Bladene kan minne litt om bregner. Røttene minner mest om små, svarte knoller. Høyde uten blomster maks. 10 cm. 

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen engang omkring 20 juni. Blomstene er samlet i luftige klaser på ca. 40 cm høye stengler. Blomsten er kremhvit. Filipendula vulgaris Plena har tett fylte blomster. 

 

Trives nesten i all slags veldrenert hagejord men foretrekker ei tørr, dyp og næringsrik jord med en PH mellom 6,5 – 8,0.  Tåler ganske mye tørke.  Knollmjødurt blir penest i sol til lett skygge. Formeres enklest ved deling.

 

Hårdfør. 

filipendula vulgaris

Linnes omtale av planten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filipendula

Planteslekt