Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Draba aizoides

 

 

Norsk navn : Liten rublom.

Syn. :             Aizodraba aizoides, Aizodraba saxigena, Alyssum ciliatum,

Syn.  :            Crucifera aizoides, Draba affinis, Draba alpestris, Draba alpina

Syn. :            Draba beckeri, Draba candollei, Draba ciliaris, Draba cuspitata,

Syn. :            Draba glacialis, Draba grassensis, Draba montana,

Syn. :            Draba oblongata, Draba pectinata, Draba saxigena,

Syn. :            Draba stylosa, Drabella ciliaris, Moenchia aizoides,

Tilhører      :  Korsblomstfamilien — Brassicaceae (Crusiferae)

 

Draba aizoides vokser i  fjellene i det sentrale og sørlige Europa , fra Pyreneene i vest via fjellområdene i Frankrike, Jurafjellene og gjennom Alpene østover til og med Karpatene. Vokser også i Ardennene i Belgia og i et meget begrenset område nær Swansea i Wales.  Vokser  i fjellsprekker, fjellskråninger, rasmark og nakent berg opp til 3600 moh, vanligvis på kalkrik grunn. Den vokser også på gamle murer og ruiner.  Vi vet ikke om hageformer, men det finnes en rekke underarter. 

 

Klumpplante som danner ei lita pute av mange små rosetter. Rosettene består av mange nålelignende, mørk grønne blad. Ved stabilt snødekke er bladene  vintergrønne.Høyde ved  blomstring maks. 10 cm. Rota er en slags spinkel pælerot.

 

Blomstrer tidlig vår.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 april ved normale vårer. Blomstene kommer i tette klaser som hever seg over bladene.  Den enkelte blomst er en typisk korsblomst på ca. 1 cm. Blomsten er helt gullgul. Liten rublom kan være blomsterrik.

 

Trives best i ei mager og meget sand- og grusholdig jord med god drenering. Stående fuktighet må unngås. Jorda bør være kalkholdig  og ha en PH  mellom 7 – 8.  Vi har blandet inn skjellsand i jorda. Full sol. Formeres enklest med frø. Frøet trenger en kuldeperiode for å spire. En forsiktig fradeling av rosetter om våren kan også brukes.  

 

Delvis hårdfør i vår hage. Vi må dekke mot barfrost og vinterregn. Uten vinterdekke råtner rosettene ofte i løpet av vinteren. 

 

 

 

 

 

Nesten alle Drabaer i vår hage ble sterkt skadd eller døde  vinteren 2009/2010. Det ble trolig for mye regn i oktober og november med etterpå følgende frost.  De som sto i potte og var dekket mot nedbør, klarte seg mye bedre.

Draba

Planteslekt