Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Draba paysonii var.treleasii

Norsk navn : Rublom.

Syn. :             Draba barbata var.treleasii, Draba novolympica.

Tilhører      :  Korsblomstfamilien — Brassicaceae (Crusiferae)

 

Vi er noe usikker på hva som er korrekt navn, men trolig er det Draba novolympica. Ulike amerikanske kilder har ulike svar.

Draba paysonii vokser i  fjellene i det vestlige Nord-Amerika, fra Alaska i nord, gjennom Canada og sørover til California.  Vokser  i fjellsprekker, fjellskråninger, rasmark og nakent berg i det sub-alpine og alpine beltet opp til 3700 moh, vanligvis på kalkrik grunn. Draba paysonii var. treleasii er en underart. Hvis Draba novolympica er samme plante så skal den etter hva som opplyses, ikke vokse i Alaska og Yukon. Vi kjenner ikke noe norsk navn.

 

Klumpplante som danner ei ganske kompakt pute av mange små rosetter. Rosettene består av mange nålelignende, mørk grønne blad. Voksemåten er noe moseaktig. Ved stabilt snødekke er bladene vintergrønne. Høyde ved  blomstring ca. 5 cm. Rota er en slags spinkel pælerot.

 

Blomstrer tidlig vår.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 april ved normale vårer. Blomstene kommer i tette klaser som hever seg over bladene.  Den enkelte blomst er en typisk korsblomst på ca. 1 cm. Blomsten er helt gullgul. Rublom kan være blomsterrik.

 

Trives best i ei mager og meget sand- og grusholdig jord med god drenering. Stående fuktighet må unngås. Jorda bør være kalkholdig  og ha en PH  mellom 7 – 8.  Vi har blandet inn skjellsand i jorda. Full sol. Formeres enklest med frø. Frøet trenger en kuldeperiode for å spire. En forsiktig fradeling av rosetter om våren kan også brukes.  

 

Delvis hårdfør i vår hage. Vi må dekke mot barfrost og vinterregn. Uten vinterdekke råtner rosettene ofte i løpet av vinteren. 

 

 

 

.

 

 

Draba

Planteslekt