Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Dodecatheon alpinum

Norsk navn : Fjellgudeblom

Syn. :              Dodecatheon jeffreyi var. alpinum,

Syn.  :             Dodecatheon meadia var. alpinum.   

Tilhører      :  Nøkleblomfamilien — Primulaceae 

 

Dodecatheon alpinum vokser i det vestlige USA. Vi finner den i fjellene i statene Oregon, California, Arizona og Utah. Vokser på fuktige gressbakker og langs fjellbekker i den alpine sonen opp til 3500 moh.  Den ble beskrevet første gang i 1876 under navnet Dodecatheom meadia var.alpinum av den amerikanske botanikeren William Henry Brewer (14.9.1828-2.11.1910). Det finnes underarter.

 

Klumpplante. Bladene er grønne, ovale og lett tannete. De kan bli opp til 10 cm lange og de visner vanligvis ut på sommeren.

 

Blomstrer  tidlig sommer. I vår hage starter blomstringen etter 1 juni. Blomstene sitter i toppen av korte, opprettvoksende stengler. Høyde maks 30 cm. Blomstene er samlet i små hengende klaser og fargen er lillarosa. Det kan være opp til 10 blomster på hver stengel. Blomsten er lite holdbar i tørt og varmt vær.

 

Trives best i ei humusholdig jord som er noe fuktig om våren. Ei dyp og veldrenert jord i vandrende skygge og med en PH mellom 6 – 7 gir god vekst.  Stående fuktighet må unngås. Formeres enklest ved ferske frø, men den kan deles tidlig vår.

 

Hårdfør. De fleste planter fra primulafamilien (Nøkleblomfamilien) liker et stabilt vinterdekke (snø).  Dette gjelder også for Gudeblom. På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke som verner mot vinterregn og barfrost. 

 

 

 

 

 

 

Dodecatheon

Planteslekt