Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Dodecatheon dentatum

 

Dodecatheon dentatum 1

 

Norsk navn : Hvit Gudeblom

Syn. :      Dodecatheon frigidum var. dentatum, Dodecatheon latilobum,

Syn.  :     Dodecatheon meadia var. latilobum, Meadia dentata,

Syn.  :     Primula latiloba,  

Tilhører      :  Nøkleblomfamilien — Primulaceae

 

Dodecatheon dentatum er viltvoksende i det nordvestlige Nord-Amerika. Vi finner den i et begrenset område fra British Columbia i Canada og ned til statene Washington, Oregon og Idaho i USA. Hovedvokseområde er fjellkjeden Cascade Range. Ellers finnes den litt her og litt der. Dodecatheon dentatum vokser langs elver, i fjellskråninger,  lett fuktig gressmark og i lysåpen eikeskog eller barskog opp til 2600 moh. Det finnes underarter. Hvit Gudeblom ble første gang beskrevet i 1838 i bokverket Flora Boreali Americana av den engelske botanikeren William Jackson Hooker (6.7.1785-12.8.1865). Hooker er trolig mest kjent for sitt arbeid med å bygge ut Kew Garden i London og Glasgow Botanical Garden.

 

Klumpplante som danner en rosett av lys grønne, noe avlange til eggeformete blad. Bladkanten er bølget eller tannet. Bladene visner ned i løpet av sommeren. Kraftige planter kan gi mange blomsterstengler. Stengelen er bladløs og de mange enkeltblomstene sitter tett samlet i en kuleformet klase. Høyde ved  blomstring ca. 20 cm. Rota er en noe trevlete rotstokk. 

 

Blomstrer sein vår til tidlig sommer.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 17 mai. Blomstene til alle Gudeblom kan ikke forveksles med andre arter. Den enkelte blomst er liten, kronbladene er bakoverbrettet og støvbærere og arr stikker ut som et spyd. Overgangen mellom disse har en markert ring.  Dodecatheon dentatum har små hvite blomster med en gul ring. Blomsten er lite hårdfør i varmt vær.

 

Trives godt i ei jevnt fuktig og næringsrik jord med mye sand og grus og en PH omkring 6 – 7. Mye tyder på at den blir penest på steder med ei dyp og luftig jord. Stående fuktighet må unngås. Trives trolig best på et sted i lett skygge til halvskygge. Formeres enklest ved frø. Frøet må enten såes med en gang det er modent eller oppbevares i kjøleskap til det kan såes. Spirer vanligvis neste år og det tar ca. 3 år før en får blomstringsdyktige planter. 

 

Hårdfør. De fleste planter innen nøkleblomstfamilien liker et stabilt vinterdekke (snø). På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke som verner mot vinterregn og barfrost. Dodecatheon dentatum tåler trolig mye barfrost. Våre planter er gamle. Enkelte år har de blitt satt noe tilbake. Vekslingen mellom vinterregn og streng barfrost har trolig vært årsaken. På steder med stabilt snødekke  er Hvit Gudeblom trolig helt hårdfør.

Dodecatheon dentatum 2

De første skuddene en tidlig vårdag.

Dodecatheon

Planteslekt