Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Dodecatheon meadia

Norsk navn : Gudeblom

Syn. :      Dodecatheon angustifolium, Dodecatheon californicum,

Syn.  :     Dodecatheon cordatum,  Dodecatheon crenatum,

Syn.  :     Dodecatheon cuneatum, Dodecatheon ellipticum,  

Syn.  :     Dodecatheon flexuosum, Dodecatheon hugeri,

Syn.  :     Dodecatheon integrifolium, Dodecatheon lemoinei,

Syn.  :     Dodecatheon longifolium, Dodecatheon lutescens,

Syn.  :     Dodecatheon obovatum, Dodecatheon obtusum,

Syn.  :     Dodecatheon ovatum, Dodecatheon parviflorum,

Syn.  :     Dodecatheon pauciflorum, Dodecatheon reflexum,

Syn.  :     Dodecatheon serratum,  Dodecatheon splendidum,

Syn.  :     Dodecatheon stanfieldii, Dodecatheon triflorum,

Syn.  :     Dodecatheon undatum, Dodecatheon uniflorum,

Syn.  :     Meadia pauciflora, Primula meadia, Primula pauciflora.

Tilhører      :  Nøkleblomfamilien — Primulaceae

 

Dodecatheon meadia er viltvoksende i det østlige Nord-Amerika. Vi finner den fra Manitoba i Canada og nesten ned til den Mexikanske Gulfen. Hovedvokseområde er lett fuktig jord i lysåpen skog og åpen gressmark. Enkelte steder dekker den bakken på samme måte som hvitveis eller smørblomst i Norge. I andre områder er den i dag klassifisert som truet. Det finnes underarter og hageformer. Dodecatheon meadia er en gammel hageplante. Er omtalt som hageplante i England allerede i 1634. Er nevnt som hageplante på Bogstad gård (Oslo) i 1792. Dodecatheon meadia ble omtalt av Linne i 1753. Han trodde planten kun vokste i Virginia, USA.

 

Klumpplante som danner en rosett av lys grønne, noe avlange blad med ei markert midtnerve og nærmest helt utannet bladkant. Bladene visner ned i løpet av sommeren. Kraftige planter kan gi mange blomsterstengler. Stengelen er bladløs og de mange enkeltblomstene sitter tett samlet i en kuleformet klase. Høyde ved  blomstring ca. 40 cm. Rota er en noe trevlete rotstokk. 

 

Blomstrer sein vår til tidlig sommer.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 17 mai. Blomstene til alle Gudeblom kan ikke forveksles med andre arter. Den enkelte blomst er liten, kronbladene er bakoverbrettet og støvbærere og arr stikker ut som et spyd. Overgangen mellom disse har en markert ring.  Dodecatheon meadia har rosalilla blomster med en gul ring. Blomsten er lite hårdfør i varmt vær.

 

Trives godt i ei jevnt fuktig og næringsrik jord med mye sand og grus og en PH omkring 6 – 7. Mye tyder på at den blir penest på steder med ei dyp og luftig jord. Stående fuktighet må unngås. Trives trolig best på et sted i lett skygge til halvskygge. Formeres enklest ved frø. Frøet må enten såes med en gang det er modent eller oppbevares i kjøleskap til det kan såes. Spirer vanligvis neste år og det tar ca. 3 år før en får blomstringsdyktige planter. 

 

 Bra hårdfør. De fleste planter innen nøkleblomstfamilien liker et stabilt vinterdekke (snø). På steder med mye barfrost bør de få et vinterdekke som verner mot vinterregn og barfrost. Dodecatheon meadia tåler trolig mye barfrost. Våre planter er gamle. Enkelte år har de blitt satt noe tilbake. Vekslingen mellom vinterregn og streng barfrost har trolig vært årsaken. På steder med stabilt snødekke  er Gudeblom trolig helt hårdfør.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodecatheon

Planteslekt