Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Dicentra eximia

Norsk navn : Fenrikshjerte.

Syn. :

 

Viltvoksende i det østlige Nord-Amerika – fra  Atlanterhavet og inn til de store sjøene. Sørover er den spesielt vanlig i Appalachian-fjellene. Det finnes hageformer. Gammel hageplante i Norge som gikk av mote. De norskproduserte plantene som selges i dag, stammer fra en gammel hage på Vestlandet eller fra 2 gamle hager i Lofoten. Det opplyses at plantene fra Vestlandet og Lofoten ikke er helt like. Våre planter stammer fra Lofoten.

 

Klumpplante som danner ei lita tue av blågrønne, fint flikete blad. Bladene er skjøre og har ei blågrå farge på undersiden. Bladene er grønne det meste av sommeren. Rota er små knollaktige rotstokker. De er meget sprø og knekker lett. Bør derfor ikke omplantes/forstyrres for ofte. Fenrikshjerte kan spre seg en del ved hjelp av utløpere.

 

Blomstene som kan minne om små hjerter, henger i klaser på en kort stengel. Blomsten har en rosa nyanse. Hovedblomstringen er sen vår – tidlig sommer, men det kommer blomster hele sommeren.

 

Trives på en lun og varm plass med ei humusrik, lett fuktig jord. Ei nøytral til ei noe sur jord er trolig best. PH  5,5, – 7,5. Halvskygge. Tåler ikke stående vinterfuktighet.

 

Hårdfør.

Dicentra

Planteslekt