Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Corydalis cashmeriana

 

Corydalis cashmiriana 1

 

Norsk navn : Kashmirlerkespore.

Syn. :               Capnoides cashmeriana          

Tilhører :       Valmuefamilien —  Papaveraceae  

Noen deler Valmuefamilien opp i flere familier. Planter med leppeformete blomster blir da samlet i Jordrøykfamilien — Fumariaceae.

 

Corydalis cashmeriana er viltvoksende over et stort område i Himalaya, fra Kashmir i vest og østover til Bhutan. Voksested er lett fuktige dalsider, gressbakker og langs bekkekanter og elvebredder med næringsrik jord i det sub-alpine og alpine beltet mellom 2700 – 5400 moh. Det finnes underarter  og hageformer. Ble første gang beskrevet i 1833 av den britiske botanikeren John Forbes Royle (10.5.1798 – 2.1.1858). Royle er best kjent for sine vitenskapelige bøker om Himalaya-området. Ble lansert som hageplante i 1933 av britene Frank Ludlow og George Sheriff. Den blå fargen på blomsten gjorde planten berømt og Kashmirlerkespore var i mange år noe eksklusivt og fint. Den  ble for mange symbolet på den avanserte hagedyrker. Allerede i 1938 hadde planten fått prestisjetunge priser. I dag har vi mange ulike blå lerkesporer. Alle kommer fra Himalaya/Kina fjellene.

 

Klumpplante som danner en lav, men opprett og frodig rosett av frisk grågrønne, noe skjøre blad. Bladene er vanligvis 2 ganger 3 koblede og hvert enkelt lite blad har små innsnitt. Rota er en slags samling av knoll-lignende røtter. Bladverket visner ned i løpet av sensommeren. Høyde ca. 20 cm.

 

Corydalis cashmeriana starter blomstringen sein vår. I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 mai. Det gjør at den ikke er så utsatt for sein vårfrost. Blomsten er avlang og tydelig delt opp i lepper. Den enkelte blomst er ca. 3 cm og er samlet i «store», tette klaser. Fargen er pen himmelblå. Trolig blir fargen penest på steder med moderat forsommervarme. Frukten er en avlang belg med små, svarte frø.

 

Trives godt  i ei jevnt fuktig og næringsrik jord som inneholder mye humus og torv. Ei  sur jord er trolig best.  PH 5,5 – 6,5.  Stående fuktighet må unngås.  Et voksested i lys skygge er trolig det beste. Omplantes når bladverket begynner å visne. Husk å sette en pinne der hvor planten står slik at du er sikker på at  du klarer å finne knollen. Formeres ved ferske frø. Vær OBS på at maur kan stikke av med frøene. Frøene skal inneholde noe som maur liker.

 

Hårdfør i vår hage i flere år. Så døde vår første plante. Vi tror at Kashmirlerkespore bør deles/omplantes i ny jord ganske ofte. Ellers dør den. På steder med ustabile vintre eller mye barfrost, bør Kashmirlerkespore få et vinterdekke.

 

 

 

 

 

 

 

 

Corydalis

Planteslekt