Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Campanula betulifolia

Campanula betulifolia 1

Norsk navn :  Bjørkeklokke

Syn.:                 Campanula betulaefolia, Campanula finitima,

Syn. :                Symphyandra finitima, Campanula denticulata.

Tilhører :         Klokkefamilien  —  Campanulaceae

 

Viltvoksende i fjellområder i Tyrkia, Armenia og Kaukasus i høyder opp til 2300 moh. (av en eller annen grunn står den ikke nevnt i en tyrkisk flora som vi har) Vokser på steinete fjellsider og fjellskråninger og annen tørr grusmark hvor grunnfjellet er vulkansk berg eller kalkstein. Det finnes underarter og flere hageformer. Bjørkeklokke brukes en del i foredlingsarbeidet og en hel del campanulaer tilhører det som botanikerne kaller betuliafolia-gruppen. Bjørkeklokke ble første gang beskrevet i et tysk tidsskrift i 1850 av den tyske botanikeren Karl Heinrich Emil Koch (6.6.1809 – 25.5.1879). Koch er spesielt kjent for sine samlinger av planter Kaukasus og det nordlige Tyrkia. Mesteparten av hans arbeid har gått tapt.

 

Klumpplante med en noe krypende vekst. Bladene er mørk grønne og forbausende lik et bjørkeblad. Bladene er friske og grønne tilnærmet hele vekstsesongen. Rota er ei noe vedaktig pelerot som kan gå ganske dypt. Blomster kommer i små «klaser» i endene av stenglene.

 

Blomstrer på forsommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 juni. Den blomstrer ganske lenge. Blomsten er en typisk klokkeblomst. Vanligvis er blomsten hvit til sart hvitrosa, men det skal finnes former med noe mere rødrosa blomster. Vår plante har hvite blomster mens knoppene har noe rødaktig skjær. Høyde ved blomstring maks 10 cm.

 

Trives godt  i ei tørr, varm, grus- og sandholdig jord.  Ut fra voksested bør jorda være nøytral til svakt kalkholdig PH 6,5 -7,8. Vi har drysset noe knust eggeskall rundt planten hver høst. God drenering er viktig. Stående fuktighet om vinteren må unngås.Bjørkeblad gjødsles meget forsiktig. Bjørkeklokke tåler ikke deling eller omplantning. Formeres ved ferske frø.

 

Hårdfør i vår hage med vinterdekke. Vi har hatt Bjørkeklokke i mange år og det har ikke vært skader eller sykdom. Det kan være fordelaktig å dekke Bjørkeklokke på steder med ustabile vintre og vinterregn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Campanula

Planteslekt