Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Campanula cochleariifolia Alba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Norsk navn :   Småklokke, Nyreklokke

Syn.:                 Campanulla pusilla, Campanula bellardii, Campanula pumila

Tilhører :         Klokkefamilien  —  Campanulaceae

 

Campanula cochleariifolia vokser over et stort område i den Europeiske fjellverden, fra Vogesene i Frankrike og sør og østover i Europa. Vokser på steinete fjellsider og fjellskråninger, urer, morenerygger, elvegrusbanker og annen tørr grusmark hvor grunnfjellet vanligvis er kalkstein. Vokser opp til 3400 moh. Det finnes underarter og flere hageformer. Småklokke brukes en del i foredlingsarbeidet og Småklokke er en mye brukt fjellhageplante. Småklokke ble første gang beskrevet i et fransk tidsskrift i 1785 av den franske vitenskapsmannen med det imponerende navnet Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet, chevalier de La Marck (ridder av La Marck)(1.8.1744 – 18.12.1829). Lamarck (en senere skrivemåte av navnet) var en av de første som argumenterte for det som senere ble hetene Darwinisme. Campanula cochleariifolia  Alba er en hageform.

 

Klumpplante med krypende vekst. Danner over tid små tepper da den sprer seg ved utløper. Bladene er mørk grønne og noe nyreformet. Bladene er friske og grønne tilnærmet hele vekstsesongen.  Bladene tåler noe kulde uten å ta skade. Blomsterstengelen er opprett og har langsmale blad. Rota er ei trevlerot. Blomster kommer i små «hengende klaser» i endene av de tynne stenglene.

 

Blomstrer om sommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 juni. Blomsterrik og den blomstrer lenge. Blomsten er liten, klokkeformet og lys blå til blå. Enkelte beskriver blomsten som tønneformet da klokka er noe tykkere på midten. Høyde ved blomstring maks 15 cm. Campanula cochleariifolia  Alba har hvite blomster.

 

Trives godt  i ei tørr, varm, grus- og sandholdig jord.  Ut fra voksested bør jorda være nøytral til  kalkholdig PH 6,5 -8,0. Vi drysser noe knust eggeskall rundt planten hver høst. God drenering er viktig. Stående fuktighet om vinteren må unngås.Småklokke gjødsles meget forsiktig. Småklokke ved deling eller frø.

 

Hårdfør i vår hage med vinterdekke. Vi har hatt Småklokke i mange år og det har ikke vært skader eller sykdom. Det kan være fordelaktig å dekke Småklokke på steder med ustabile vintre og vinterregn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Campanula

Planteslekt