Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Campanula lactiflora Loddon Anna

 

 

Norsk navn :    Melkeklokke

Syn.:                  Campanula biserrata, Campanula celtidifolia,

Syn. :                 Campanula hispida, Campanula volubilis,

Syn. :                  Gadellia biserrata, Gadelia lactriflora

Tilhører :          Klokkefamilien  —  Campanulaceae

 

Campanula lactifolia  vokser over et stort område fra det sentrale Kaukasus gjennom Tyrkia til fjellområdene i det nordlige Iran. Vokser på steinete fjellsider og fjellskråninger, urer, morenerygger, elvegrusbanker og annen tørr mark i det sub-alpine belte mellom 1500 – 4200 moh. Den er forvillet i svært mange land, også i Norge. Det finnes underarter og hageformer. Melkeklokke er en pen plante i et stort staudebed eller foran busker. Melkeklokke ble første gang beskrevet av den tyske botanikeren Friedrich August Marschall von Bieberstein (30.7.1768 – 28.6.1826)  i 1808 i bokverket «Flora Taurico – Caucasica».  Campanula lactiflora Loddon Anna er en hageform.

 

Kraftig klumpplante med en omfangsrik, opprett vekst. Høyde når planten er i blomst ca. 120 – 150 og bredden på planten er tilnærmet det samme. Melkeklokke tar stor plass. Bladene er lys, litt gulaktig grønn, forholdvis store og lansettformete. Bladene er friske og grønne tilnærmet hele vekstsesongen. Blomsterstengelen er opprett og kraftig forgreinet. Rota er ei pælerot.

 

Blomstrer om sommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 juni og varer omtrent 1 måned. Blomsten er middels stor, klokkeformet og oppovervendt. Hovedfargen er lys fiolettblå. Blomstene sitter tett på den kraftige og sterkt forgreinete blomsterstengelen. Utrolig blomsterrik. Melkeklokke setter mye spiredyktig frø og småplanter dukker opp enkelte år i slike mengder at det kan bli ugress. Campanula lactiflora Loddon Anna har blårosa blomster.

 

Trives godt  i ei tørr, varm, grus- og sandholdig jord i full sol.  Jorda bør være nøytral til  noe kalkholdig PH 6,5 -8,0.  God drenering er viktig, men den tåler ikke langvarig tørke. Da blir det fort soppsykdommer. Stående fuktighet om vinteren bør unngås da den kraftige rota kan råtne i overgangen rot til blad.Melkeklokke bør ikke få for mye gjødsel. Det kan bli for kraftig vekst med påfølgende regn- og vindplager. Formeres ved frø.

 

Hardfør. Vi har ikke hatt noe sykdom eller plager på Melkeklokke. Hare og Rådyr er to uønskete gjester i vår hage. Vi kan ikke se at de spiser på Melkeklokke. Det har heller ikke vært større snileplager. På grunn av høyden og bredden, er den utsatt for vind. Må derfor støttes opp på en eller annen måte. Melkeklokke er en plante som kommer igjen år etter år og blir større for hvert år. Melkeklokke er et blikkfang i hagen. Formeres ved frø eller basis-stiklinger.

 

 

 

 

 

 

 

Campanula

Planteslekt