Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Campanula persicifolia

 

Norsk navn :    Fagerklokke

Syn.:                  Campanula amygdalifolia,  Campanula crystallocalyx,

Syn. :                 Campanula dasycarpa, Campanula hispida, Campanula humilis,

Syn. :                 Campanukla lanceolata, Campanula linifolia, Campanula magellensis,

Syn. :                 Campanula speciosa, Campanula stenopoda, Campanula vesula,

Syn. :                 Neocodon persicifolius, Campanula attenuata,Rapunculus persicifolius.

Tilhører :          Klokkefamilien  —  Campanulaceae

 

Campanula percisifolia  vokser over et store område i det tempererte Europa og  det vestlige Sibir nord for Himalaya. I Norden er den mest utbredt i Sverige sør for innsjøene og i Norge er Fagerklokke mest utbredt på det sørlige Østlandet. Ellers finner vi Fagerklokke langs kysten til Sør-Varanger. Vokser på noe tørre områder i lysåpen skog, elvebredder og gressenger hvor jorda er passe næringsrik. Det finnes underarter og hageformer. Fagerklokke er en pen plante i et stort staudebed eller foran busker.  Fagerklokke er også en gammel klosterplante og det fortelles at bladene ble spist, spesielt på tidlig vår da det ellers var lite grønt å finne ut i naturen. Fagerklokke er en gammel prydplante.

 

Klumpplante med en opprett vekst og som sender ut korte utløpere som danner nye bladrosetter. Utløperne er hvite. Bladene er grønne, forholdvis store , tannete og lansettformete. Bladene er friske og grønne tilnærmet hele vekstsesongen. Bladene er vintergrønne. Blomsterstengelen er opprett, spinkel og ikke forgreinet. Rota er ei trevlerot.

 

Blomstrer om sommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 15 juni og varer lenge. Blomsten er middels stor, klokkeformet og utovervendt. Hovedfargen er en blå nyanse. En må derfor velge den blåfargen en synes best om. Blomstene sitter i små klaser i toppen av den 40 – 60 cm høye blomsterstengelen.  Den enkelte blomst kan minne mye om vår kjente Blåklokke. Meget blomsterrik.

 

Trives godt  i ei næringsrik og lett fuktig jord som inneholder mye humus.  Jorda bør være nøytral til  lett kalkholdig PH 6,5 -7,8.  God drenering er viktig, men den tåler ikke langvarig tørke. Da blir det fort soppsykdommer. Foretrekker en vokseplass i sol til lett skygge.

 

Hardfør. Vi har ikke hatt noe sykdom eller plager på Fagerklokke. Etter hva vi har erfart, er også snileplagene beskjedne selv om enkelte sier at Fagerklokke er snilemat. Formeres ved  deling, frø eller stiklinger.

CampanulaPersicifolia

God illustrasjon på Fagerklokke.

 

 

 

 

 

 

 

Campanula

Planteslekt