Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Campanula trachelium Bernice

 

Norsk navn :    Nesleklokke

Syn.:                  Campanula urticifolia, Drymocodon trachelium,

Syn. :                 Trachelioides vulgaris,

Tilhører :          Klokkefamilien  —  Campanulaceae

 

Campanula trachelium  vokser over et store område i det tempererte Europa og  det vestlige Sibir. I tillegg finner vi den enkelte steder i Lilleasia og østover til Iran. Den skal også vokse i fjellområdene i Nord-Afrika.  Nord for den 60 breddegrad finnes bare noen få voksesteder. Sjelden i Norden, men litt  «sånn her og der» og er mest vanlig på de danske øyer og i enkelte områder i Sør-Sverige. Vokser langs skogkanter, veiskråninger og andre lysåpne steder bare jorda inneholder litt kalk. Det finnes underarter og hageformer. Campanula trachelium Bernice er en hageform.

 

Kraftig klumpplante med en opprett vekst. Høyde når planten er i blomst ca. 100 cm.  Bladene er grønne, forholdvis store , tannete, ruhåret og hjerteformet. Bladene er friske og grønne tilnærmet hele vekstsesongen og de kan minne om nesleblader. Blomsterstengelen er opprett, ruhåret, lite forgreinet og med tilnærmet hjerteformete blad. Disse stive hårene er et godt kjennetegn på at det er ei Nesleklokke.

 

Blomstrer om sommeren.  I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 juni og varer lenge. Blomsten er middels stor, klokkeformet og oppovervendt. Hovedfargen er en blå nyanse og blomstene er også håret. Blomstene sitter tett på den kraftige blomsterstengelen. Blomsterrik. Campanula trachelium Bernice har fylte blomster.

 

Trives godt  i ei næringsrik og lett fuktig jord som inneholder mye humus.  Jorda bør være nøytral til  noe kalkholdig PH 6,5 -8,0.  God drenering er viktig, men den tåler ikke langvarig tørke. Da blir det fort soppsykdommer. Stående fuktighet om vinteren bør unngås. Nesleklokke bør ikke få for mye gjødsel. Det kan bli for kraftig vekst med påfølgende regn- og vindplager.

 

Hardfør. Vi har ikke hatt noe sykdom eller plager på Nesleklokke.

 

 

 

 

Campanula

Planteslekt