Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Caltha palustris Multiplex

 

Caltha palustris Multiplex 1

 

Norsk navn :  Fylt bekkeblom,  Fylt bekkesoleie.

Syn. :

Tilhører :        Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Viltvoksende over store områder i den tempererte sone på den nordlige halvkule. Vokser ikke på Island. Den er lite utbredt i det østlige Asia. Vanlig i hele Norge hvor den vokser opp til 1500 moh. Det finnes flere underarter, spesielt i det østlige Asia. I Norge er det minst 1 underart.Vokser på fuktig mark  og langs bekker og vann. Spesielt pen og fargesterk  i områder med noe kjølig og fuktig vår. Det finnes flere hageformer. Caltha palustris Multiplex er den mest populære hageformen med fylte blomster.

Nedliggende klumpplante med  saftfulle, litt fyldige stengler. Bladene er heile og bredt hjerteforma. De er glinsende grønne. Rota er ei trevlerot. En enkelt plante kan  danne ei stor tue. Under gode vekstforhold er planten  frisk og grønn til langt ut på sommeren. Stenglene til Bekkeblom setter ikke røtter ved bladfestene. Underarten Caltha palustris ssp. minor har rotslående stengler.

Bekkeblom blomstrer tidlig vår. I vår hage starter blomstringen engang etter 1 mai. Blomsten er stor, ca. 4 cm og lysende smørgul.  Blomsten har 5 kronblad. Blikkfang. Ei frodig tue med Bekkeblom kan bli opp til 50 cm. Caltha palustris Multiplex har store, stekt gule og godt fylte blomster.

Trives best i ei næringsrik og jevnt fuktig jord som ikke tørker ut. I tørkeperioder kan ekstra vanning være fordelaktig. Bekkeblom klarer seg på noe tørrere jord, men blir mindre frodig og pen. Trives best i ei noe sur til nøytral jord. PH 6,0 – 7,0.  Sol til lett skygge. Formeres ved deling. Caltha palustris Multiplex krever jevn og god tilgang på fuktighet for å bli stor og imponerende.

Hårdfør. Kan få soppsykdommer m.m. hvis jorda blir for tørr.

 

 

 

 

 

Norsk navn : Bekkeblom, Soleiehov.

Syn. :

 

Viltvoksende over store områder i den tempererte sone på den nordlige halvkule. Vokser på fuktig mark  og langs bekker og vann. Vanlig i Norge. Spesielt pen og fargesterk i det nordlige  Norge. Hageformen Multiplex har fylte blomster. Den har lengre blomstringstid.

 

Nedliggende klumpplante med saftiggrønne, glinsende blad. Kan danne ei stor tue.

 

Blomsten er stor og lysende smørgul. Blikkfang. Høyde 20 cm. Blomstrer tidlig vår.

 

Trives best i ei næringsrik og fuktig jord. Trives best i ei jord som ikke inneholder kalk. PH 5,5 – 6,8. Sol til lett skygge.

 

Hårdfør.

Caltha

Planteslekt