Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aubrieta hybrid Louise

 

Norsk navn : Hageblåpute

Syn. :             Aubrieta x cultorum Louise, Aubrieta deltoides Louise

Tilhører :      Korsblomstfamilien — Brassicaceae (Crusiferae)

 

Alle Aubrieta vokser i Middelhavsområdet. Aubrieta Louise er en hageform som «bygger» på Aubrieta deltoides.  Dette er en plante som vokser i fjellene på Balkan og er av de mange plantene som ble samlet inn for å pryde Ludvig XIV`s hager. Siden er det foretatt en rekke krysninger og vi har hageformer i flere ulike farger. 

 

Klumpplante som kan danne et stort teppe som er dekket med små grågrønne blad. Ved stabilt snødekke er bladene  vintergrønne. Hageblåpute er sterkt krypende og følger terrenget også nedover en mur. Høyde ved  blomstring maks. 10 cm. Den bør klippes litt tilbake etter blomstring for mere kompakt vekst.

 

Blomstrer tidlig sommer. I vår hage starter blomstringen en gang etter 20 mai ved normale vårer. Blomstene sitter tett og kan fullstendig dekke hele planten. Blomstringen varer omtrent 1 måned. Den enkelte blomst er en typisk korsblomst på ca. 1 cm. Aubrieta Louise har blåfiolette blomster.

 

Trives best i ei sand- og grusholdig jord med mye humus og med god drenering. Stående fuktighet må unngås. Jorda bør være kalkholdig  og ha en PH  mellom 7 – 8.  Vi har blandet inn skjellsand i jorda. Full sol. Formeres enklest med frø. Frøet trenger en kuldeperiode for å spire. En kan også bruke stiklinger ut på sommeren (etter blomstring).  

 

Delvis hårdfør i vår hage. Vi må dekke mot barfrost og vinterregn. Uten vinterdekke kan det  bli store skader hvis vi får mye regn med etterpåfølgende  sterk barfrost. På steder med stabilt snødekke bør den være helt hårdfør. 

Aubrieta

Planteslekt