Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aruncus dioicus Kneiffii

Norsk navn : Skogskjegg.

Syn. :          Actaea dioica, Aruncus allegheniensis, Aruncus americanus, 

Syn.  :         Aruncus aruncus, Aruncus asiaticus, Aruncus barbacaprae,

Syn.  :         Aruncus capribarba, Aruncus kamtschaticus, Aruncus vulgaris 

Syn.  :        Aruncus sylvestris, Astilbe aruncus, Spirea aruncus,

Syn.  :        Spirea paniculata, Ulmaria arunca, Ulmaria uruncus.

For alle «gamle» hagedyrkere vil planten være best kjent under navnet Aruncus sylvestris.

Tilhører      :  Rosefamilien — Rosaceae

 

Aruncus dioicus  vokser over et stort område i det tempererte Asia, den vestlige delen av Nord-Amerika og det sentrale Europa.  Vokser  i  næringsrik jord, ofte i lysåpen skog. Skogskjegg ble første gang beskrevet av den engelske botanikeren Thomas Walther (ca.1740 – 17.1.1789) i 1788 i bokverket Flora Caroliniana under navnet Actaea dioica. Det finnes hageformer og underarter. Skogskjegg er en gammel hageplante i Norge. Den er nært beslektet med Mjødurt og Spirea. Den ble tidligere ansett for å være en sort Spirea og het mange steder Staudespirea. Maisen Pedersen bruker navnet Kjempespirea i sine hagebøker. Skogskjegg er i dag «beæret» med å komme på den norske svarteliste.  Aruncus dioicus Kneiffii er en hageform med sterkt opprevne, noe bregneaktige blad. Hele planten virker luftigere.

 

Klumpplante som danner ei stor og omfangsrik «busk» med en stiv opprett vekst. Bladene er 3 – 4 delta, lett tannet og grønne. De kan minne litt om et forvokst rognblad. Stenglene er stive og noe forvedet nederst. Rota er ei kraftig pælerot. En gammel plante kan ha ei utrolig kraftig rot. Plantestedet må derfor velges med omhu da en gammel plante er vanskelig å flytte/ dele.  Høyde  ca. 120 cm som  øker til nærmere 200 cm ved blomstring. En staselig plante. 

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen engang omkring 20 juni. Skogskjegg er særbu, dvs noen planter har hunblomster, mens andre har hanblomster. De små kremhvite blomstene sitter i store, luftige klaser. Hanblomstene er renere hvit enn hunblomstene. Blomstrer lenge. 

 

Trives nesten i all slags hagejord men foretrekker ei dyp, næringsrik jord med en PH mellom 6 – 7.  Tåler ganske mye tørke. Klarer seg i alt fra skygge til full sol, men blir trolig penest i sol til lett skygge. Formeres enklest med frø. Frøet trenger en kuldeperiode for å spire.  Vanligvis dukker det opp selvsådde frøplanter.  Det kan være en fordel å klippe bort alle avblomstrende klaser. Da slipper en uønskede frøplanter. Ønsker en bare hanplanter, må en året forut velge seg ut en pen hanplante  og forsøke å skjære av et skudd neste vår med noe av rota og behandle dette som en stikling.

 

Hårdfør. 

 

 

 

Aruncus

Planteslekt