Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aruncus aethusifolius

Norsk navn : Koreaskjegg.

Syn. :          Aruncus  dioicus var. aethusifolius,  

Syn.  :         Astilbe thunbergii var. aethusifolius.

Tilhører      :  Rosefamilien — Rosaceae

 

Aruncus aethusifolius vokser kun i Korea og Japan. Vokser  i fjellområdene i humus- og næringsrik jord, ofte i lysåpen skog. Koreaskjegg ble første gang beskrevet av den franske botanikeren Augustin Abel Hector Leveille (13.3.1863 – 25.11.1918), men den første vitenskapelige beskrivelsen kom i 1912 av den japanske botanikeren Takenoshin Nakai (27.11.1882 – 6.12.1952). Nakai er kjent for sine artikler om japansk og koreansk flora.  Det finnes hageformer. Den peneste er trolig  Aruncus aethusifolius Perlhuhn.  Samme plante kalles i dag for «Guinea Fowl» i salgskataloger. Vi vet ikke om underarter. 

 

Klumpplante som danner ei lita og dekorativ «busk» med en stiv opprett vekst. Bladene er 3 – 4 delte, lett tannet og grønne. Hele planten kan minne litt om en astilbe. Stenglene er stive og noe forvedet nederst. Rota er ei pælerot.  Høyde 20 – 30 cm. En pen plante som egner seg godt til en lav kant.

 

Blomstrer midt på sommeren. I vår hage starter blomstringen engang etter 10 juli. De små kremhvite blomstene sitter i  luftige klaser over det lave bladverket. 

 

Trives nesten i all vanlig hagejord men foretrekker ei dyp, jevnt fuktig, humusrik og næringsrik jord med en PH mellom 5 – 7.   Trives godt i surjordsbed.  Klarer seg i alt fra skygge til full sol, men blir trolig penest i sol til lett skygge. Formeres enklest med frø. Frøet trenger en kuldeperiode for å spire. Det er også mulig å skjære av et skudd om våren med noe av rota og behandle dette som en stikling.

 

Hårdfør. 

 

 

 

 

 

 

 

Aruncus

Planteslekt