Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aquilegia bertolonii

Norsk navn :  Fransk akeleie

Syn. :                Aquilegia pyrenaica ssp. bertolonii, Aquilegia  reuteri,

Syn.  :               Aquilegia pyrenaica var. decipiens.

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

 

Aquilegia bertolinii vokser i et begrenset område i det sørlige Europa.  Vi finner den på 3 helt adskilte voksesteder i Alpene. Det viktigste området er de franske Alper og tilstøtende fjell. Neste større vokseområde er det nordvestlige Italia. Det er et mindre vokseområde i det nordvestlige Slovenia. Samtlige områder ligger i det tempererte til det sub-alpine beltet opp mot 2100 moh. Voksestedene er lysåpen skog, tørr, steinet gressmark eller tørr rasmark, ofte hvor grunnfjelletr er noe kalkholdig. Første gang beskrevet i et østerriksk bokverk i 1853 av den østerrikske botanikeren Heinrich Wilhelm Schott (7.1.1792-5.3.1865). Det finnes underarter. Vi kjenner ikke noe norsk navn, men siden de franske Alper er det viktigste vokseområde, bør Fransk akeleie kunne brukes som norsk navn.

 

Alle akeleier krysser seg lett med andre typer akeleier. Derfor må de ulike arten dyrkes med noe avstand fra hverandre hvis en ønsker å unngå denne ukontrollerte formeringen. 

 

Klumpplante med  opprett vekst.  Danner en rosett av mange langstilkete, flerdelte og mørke, noe blågrønne blad.  Bladene holder seg grønne og pene nesten hele vekstsesongen hvis avblomstrede stengler klippes bort. Blomsterstengelen er tynn og tilnærmet opprett. Rota er ei pælerot og alle akeleier liker ikke å bli omplantet. Faren for at de dør er stor.

 

Fransk akeleie blomstrer sein vår eller tidlig sommer. I vår hage starter blomstringen omkring  10 mai. Typisk akeleieblomst med en pen blå farge. Blomsten er noe hengende. Sporene er forholdsvis korte og har en svak krok. Høyde ca 20 cm.

 

Vokser best i ei varm jord som inneholder humus, grus og sand og hvor det ikke blir stående fuktighet. God drenering er meget viktig. Trives i ei nøytral jord med en PH omkring 7,5.  Krever en solrik vokseplass.  Formeres enklest ved ferske frø.

 

Hårdfør hvis den får riktig voksested. Det er mye som tyder på at den er mere hårdfør hvis den dyrkes på steder med stabilt snødekke enn om den dyrkes i områder med ustabile vintre med vekslende regn og barfrost. Vi dekker den mot barfrost og vinterregn. Alle Akeleier er egentlig ganske kortlevde planter.

 

Aquilegia

Planteslekt