Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aquilegia brevistyla

 

Norsk navn :   Akeleie

Syn. :                Aquilegia vulgaris var. brevistyla 

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

Aquilegia brevistyla vokser over et stort område i det nordvestlige Nord-Amerika. Den vokser i Rocky Mountains fra Colorado i sør og hele veien nordover mot Alaska.  I tillegg finner vi den i Canadas enorme ødemarksområder. Mest vanlig er den i det østlige Alaska og det nordlige Canada. Aquilegia brevistyla er trolig den akeleien som vokser vilt lengst mot nord i Nord-Amerika. Voksested er lysåpen skog, skråninger og dalsider samt gressbakker i det subalpine beltet opp til 3500 moh. Vokseområdene er lett fuktige om våren og tørker noe mere opp i løpet av sommeren. Aquilegia brevistyla vokser vanligvis på steder hvor grunnfjellet er noe kalkholdig.  Første gang omtalt i 1829 av den engelske botanikeren William Jackson Hooker (6.7.1785-12.8.1865). Hooker er trolig mest kjent for sitt arbeid med å bygge ut Kew Garden i London og Glasgow Botanical Garden. Vi kjenner ikke noe norsk navn.

 

Alle akeleier krysser seg lett med andre typer akeleier. Derfor må de ulike arten dyrkes med noe avstand fra hverandre hvis en ønsker å unngå denne ukontrollerte formeringen. 

 

Klumpplante med  en noe slengete opprett vekst.  Danner en rosett av mange langstilkete, flerdelte og grønne blad.  Bladene holder seg grønne og pene nesten hele vekstsesongen hvis avblomstrede stengler klippes bort. Blomsterstengelen er tynn og tilnærmet opprett. Blomsten sitter noen få i luftige klaser. Rota er ei pælerot og alle akeleier liker ikke å bli omplantet. Faren for at de dør er stor.

 

Aquilegia brevistyla blomstrer på forsommeren. I vår hage starter blomstringen omkring 1 juni. Typisk akeleieblomst med blålilla kronblad og hvit midtkrone. Blomsten er liten og hengende. Sporene på blomsten er korte og vender oppover. Høyde ca. 50 cm. Aquilegia brevistyla er trolig mer en samlerplante enn en hageplante. Der finnes andre akeleier som har mer iøynefallende blomster.

 

Vokser best i ei varm jord som inneholder humus, grus og sand og hvor det ikke blir stående fuktighet. God drenering er viktig. Ei nøytral til ei lett kalkholdig jord med en PH mellom 6,5 – 7,8 er trolig det beste.  Krever en solrik vokseplass.  Kan formeres ved ferske frø.

 

Hårdfør hvis den får riktig voksested, men alle Akeleier er kortlevde planter. Den enkelte plante gir mye spiredyktig frø.

 

 

 

 

 

 

Aquilegia

Planteslekt