Ut i vår hage

ForsidenVår hage Våre busker og trærVåre busker og trær Våre stauderVåre stauder Våre karplanterVåre karplanter DiverseDiverse

Aquilegia chrysantha

Norsk navn :   Gullakeleie

Syn. :                Aquilegia thalictrifolia, Aquilegia leptoceras,

Syn.  :               Aquilegia vulgaris var. chrysantha

Tilhører :         Soleiefamilien — Ranunculaceae

Aquilegia chrysantha er viltvoksende i det sørlige Nord-Amerika, fra nordvestlige Mexico og inn i tilstøtende områder i USA nord til Colorado. Vokser i dalsider med steinet mark og den nødvendige fuktighet i beltet mellom 1000 – 3500 moh. Første gang omtalt i et vitenskapelig magasin i 1853. Det finnes underarter og mange hageformer, også med fylte blomster. Alle akeleier krysser seg lett med andre typer akeleier. Derfor må de ulike arten dyrkes med noe avstand fra hverandre hvis en ønsker å unngå denne ukontrollerte formeringen. 

Klumpplante med  opprett vekst.  Danner en rosett av mange langstilkete, flerdelte og mørkegrønne blad.  Bladene holder seg grønne og pene nesten hele vekstsesongen hvis avblomstrede stengler klippes bort. Blomsterstengelen er tynn og tilnærmet opprett. Blomsten sitter i luftige klaser. Rota er ei pælerot og alle akeleier liker ikke å bli omplantet. Faren for at de dør er stor.

Gullakeleie blomstrer på forsommeren. I vår hage starter blomstringen omkring  1 juni og varer omtrent 1 måned. Typisk akeleieblomst med tilnærmet helt gule blomster som virker større enn hva de egentlig er pga de lange sporene. Blomsten vender litt oppover. Sporene på blomsten er lange og vender nedover.

Vokser best i ei varm jord som inneholder humus, grus og sand og hvor det ikke blir stående fuktighet. God drenering er viktig. Ei nøytral til ei lett kalkholdig jord med en PH mellom 6,0 – 7,8 er trolig det beste.  Krever en solrik vokseplass.  Kan formeres ved ferske frø.

Hårdfør hvis den får riktig voksested. Vi dekker den mot barfrost og vinterregn, men alle Akeleier er kortlevde planter.

 

aquilegia chrys

Plansje over ulike amerikanske akeleier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquilegia

Planteslekt